Burze

TJEDNI PREGLED ZAGREBAČKE BURZE: Boris Mažurin: Ima razloga za optimizam u vezi poslovanja Podravke

Crobexi skočili više od 1, a cijena HT-a 8,5 posto

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ponajviše zahvaljujući snažnom oporavku dionice HT-a, prošloga su tjedna Crobex indeksi Zagrebačke burze ojačali više od 1 posto, dosegnuvši najviše razine u mjesec dana.

Indeks Crobex porastao je prošloga tjedna 1,26 posto, na 1.850 bodova, a Crobex10 1,80 posto, na 1.041 bod. Oba indeksa dosegnula su najviše razine od polovice lipnja.

Redovni promet dionicama iznosio je 73,6 milijuna kuna, što je oko 21 milijun više nego tjedan dana ranije.


„Protekloga su tjedna Crobexi znatnije ojačali, uz prosječni dnevni promet između 7 i 8 milijuna kuna. Tjedan su obilježile odluke Vlade o privatizaciji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja te objava polugodišnjih poslovnih rezultata Podravke

Uz to, ostvareno je i 17,9 milijuna kuna blok prometa, i to dionicom Leda 15,8 milijuna kuna, a dionicom HT-a 2,1 milijun.

Najveći redovni promet ostvaren je dionicom HT-a, 19,6 milijuna kuna. Nakon što je u ponedjeljak dotaknula povijesno najnižu razinu od 169 kuna, cijena joj se oporavila, skočivši na tjednoj razini 8,5 posto, na 183,54 kuna.

„Protekloga su tjedna Crobexi znatnije ojačali, uz prosječni dnevni promet između 7 i 8 milijuna kuna. Tjedan su obilježile odluke Vlade o privatizaciji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja te objava polugodišnjih poslovnih rezultata Podravke“, ističe kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o prodaji 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke (HPB), kao i o prodaji do 50 posto dionica te dokapitalizaciji Croatia osiguranja, pri čemu bi se oba društva trebala privatizirati javnim prikupljanjem ponuda strateških investitora.

Privatizacijski natječaji bi trebali biti raspisani već ovaj mjesec i trajali bi do polovine rujna, a Vlada bi o ponudama raspravljala krajem rujna i početkom listopada.

Redovnoj dionici Croatia osiguranja cijena je prošloga tjedna porasla 2,8 posto, na 6.990 kuna, uz promet od 170 tisuća kuna, a dionici HPB-a za 6,95 posto, na 1.561 kunu, uz promet od 121 tisuću kuna.

A Podravka je protekloga tjedna započela sezonu objave polugodišnjih poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Podravkini poslovni rezultati nisu senzacionalni, prije svega zbog pada prihoda od prodaje za 1,5 posto, uglavnom pod utjecajem pada prihoda od prodaje u segmentu hrane i pića za 3 posto, ocjenjuje Mažurin.

Pozitivnim, pak, ističe podatak o porastu bruto marže za 2,5 postotnih bodova, na 40,8 posto, do čega je došlo zahvaljujući uštedama i gašenju neprofitabilnih proizvodnih programa.

„Idući tjedan intenzivirat će se sezona objava poslovnih rezultata, pa tako u četvrtak očekujemo objavu Končar Elektroindustrije, a dan iza toga HT-a i Ericssona Nikole Tesle. Zbog toga očekujem nešto veću likvidnost na tržištu, a prije svega na dionicama kompanija koje će objaviti poslovne rezultate“

„Ima razloga za optimizam u vezi poslovanja Podravke, prije svega zbog rasta bruto marže, što ukazuje da je kompanija jače krenula s procesom restrukturiranja i optimiziranja proizvodnog programa. Smanjena je i zaduženost kompanije, i to za 11 posto u odnosu na kraj 2012. godine, a investitore vjerojatno ohrabruju i najave daljnjeg dezinvestiranja neprofitabilnih programa, kao i dokapitalizacije“, ocjenjuje Mažurin.

Cijena dionice Podravke prošloga je tjedna porasla 3,4 posto, na 243 kune, uz promet od 1,4 milijuna kuna.

Znatnije se protekloga tjedna trgovalo i dionicom Valamar Adria Holdinga, kojom je ostvareno 5,5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 1,20 posto, na 157,90 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Ine, s 2,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 0,9 posto, na 4.300 kuna.

„Idući tjedan intenzivirat će se sezona objava poslovnih rezultata, pa tako u četvrtak očekujemo objavu Končar Elektroindustrije, a dan iza toga HT-a i Ericssona Nikole Tesle. Zbog toga očekujem nešto veću likvidnost na tržištu, a prije svega na dionicama kompanija koje će objaviti poslovne rezultate“, ističe Mažurin.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke poručio da će središnja američka banka još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,5 posto, na 15.543 boda, a S&P 500 0,7 posto, na 1.692 boda, što su njihove nove najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4, a pariški CAC 1,8 posto.

„Na inozemnim burzama trgovanje je protekloga tjedna obilježio podatak o usporavanju kineskog gospodarskog rasta sa 7,7 posto ostvarenih u prvom kvartalu na 7,5 posto u drugom kvartalu. Investitore su umirile i najnovije izjave predsjednika Feda Bena Bernankea u Kongresu o tome da će monetarna politika i dalje ostati fleksibilna te da će njezino eventualno zaoštravanje ovisiti o makroekonomskim pokazateljima, prije svega s tržišta rada“, navodi Mažurin.

U SAD-u je sezona objave poslovnih rezultata kompanija u punome jeku.

Dosad su poslovna izvješća objavile 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 65,4 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 51 posto po pitanju prihoda.

Doduše, procjene su postavljene vrlo nisko, pa je kompanijama lakše nadmašiti očekivanja.

„Zasad se još ne može ocijeniti kakva će biti ukupna sezona objava, ali može se reći da su do sada najveće američke banke ostvarile solidne rezultate“, ocjenjuje Mažurin.

Idućega tjedna kretanja na inozemnim burzama bit će uglavnom pod utjecajem poslovnih rezultata kompanija, zaključuje Mažurin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka bura, crobex, ledo, Boris Mažurin, podravka, hpb, croatia osiguranje