Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U fokusu bi se mogle naći dionice Podravke i Petrokemije

''Crobexi će vjerojatno stagnirati i dalje, pitanje je samo s kojim predznakom.''

Piše: PolitikaPlus/hina/Reuters

Investitori se polako okreću novoj sezoni objave financijskih izvješća, koju danas započinje Podravka, stoga je na Zagrebačkoj burzi moguća nešto veća aktivnost, no i dalje se očekuje stagnacija Crobexa. Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Na domaćem tržištu investitori se polako okreću novoj sezoni polugodišnjih izvješća, pa je moguća njihova nešto veća aktivnost uslijed pozicioniranja uoči objava. No, Crobexi će vjerojatno stagnirati i dalje, pitanje je samo s kojim predznakom“

Iako je jučer Crobex veći dio trgovanja proveo u plusu, do kraja dana oslabio je 0,33 posto, na 1.829 bodova. Crobex10 spustio se, pak, 0,08 posto, na 1.027 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 13 milijuna kuna, što je oko 6 milijuna kuna više nego prethodnoga dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 7,1 milijun kuna, pri čemu joj je cijena skočila 3,34 posto, na 180 kuna, što je njezina najviša razina u zadnjih mjesec dana. Cijena te dionice oporavlja se nakon što je prije dva dana dotaknula rekordno nisku razinu od 169 kuna.

„Na domaćem tržištu investitori se polako okreću novoj sezoni polugodišnjih izvješća, pa je moguća njihova nešto veća aktivnost uslijed pozicioniranja uoči objava. No, Crobexi će vjerojatno stagnirati i dalje, pitanje je samo s kojim predznakom“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Uz uobičajeno najlikvidnija izdanja, u fokusu bi se mogle naći dionice Podravke i Petrokemije.

Podravka će u 13,00 sati održati konferenciju za medije na kojoj će informirati o polugodišnjim poslovnim rezultatima.

Petrokemija je, pak, danas objavila javni poziv za dokapitalizaciju. U prvom krugu pravo upisa dionica imaju postojeći dioničari, a maksimalno mogu upisati 1.102.569 dionica.

U drugom krugu pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu imali bi dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu, dok bi u trećem krugu nove dionice bile ponuđene na upis svim ulagačima.

Dionice će se ponuditi na prodaju u rasponu cijene od 170 do 228 kuna za dionicu. Upis će se smatrati uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 50 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 551.285 dionica.

A na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da nisu postavljeni konkretni rokovi za smanjenje poticajnih monetarnih mjera, već da to ovisi o situaciju u gospodarstvu.

Dow Jones ojačao je 0,12 posto, dok je S&P 500 porastao 0,28, a Nasdaq indeks 0,32 posto.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno. I dok ih je umirio predsjednik Feda, zabrinjava ih gospodarska situacija u Kini, gdje je rast cijena nekretnina u lipnju bio manji nego mjesec dana prije, ali je na godišnjoj razini zabilježio najsnažniji rast u ovoj godini.

I na europskim se burzama jutros trguje oprezno zbog niza slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata europskih kompanija.

„U fokusu ulagača na europskim burzama ovih su dana poslovni rezultati kompanija. Zbog nešto slabijih izvješća nego se očekivalo nekolicine kompanija, čini se da bi danas moglo prevladati negativno raspoloženje“, zaključuje Franin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

petrokemija, crobex, ana franin, zagrebačka burza, podravka