Znanost

ISS: Ruđeraši komunicirali s astronautom na svemirskoj postaji

Njih 60 je položilo potreban ispit, a po završetku obuke odabrano je 28 najboljih radioamatera.

Piše: PolitikaPlus

Učenici zagrebačke srednje Tehničke škole Ruđera Boškovića uporabom radioamaterske postaje i uz mentorstvo radio amatera Hrvatskog DX kluba, komunicirali su oko desetak minuta s astronautom Lukom Parmitanom, članom posade Međunarodne svemirske postaje (ISS) koja se nalazila u orbiti iznad Hrvatske i Europe.

Njih 60 je položilo potreban ispit, a po završetku obuke odabrano je 28 najboljih radioamatera koji će uspostaviti izravnu vezu s astronautom i postavljati pitanja

Riječ je o projektu ARISS, međunarodne radioamaterske unije IARU i svemirskih agencija Europske unije, SAD-a, Kanade, Ruske Federacije, Japana i drugih zemalja u okviru kojeg je večeras od ukupno 28 učenika ove zagrebačke srednje škole, njih 24 osobno postavilo pitanje Luki Parmitanu, koji je također radio amater.

Učenici su postavljali pitanja o životu na međunarodnoj svemirskoj postaji, kako astronauti spavaju, što jedu, kako održavaju higijenu i slično, a njihovom razgovoru nazočio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Inače, prema riječima Nikole Perčina, predsjednika Hrvatskog DX kluba, na ovaj projekt hrvatski radio amateri odlučili su se još lani i kada su dobili termin i odobrenje američke svemirske agencije NASA-e. Potom je započela edukacija oko stotinu učenika ove zagrebačke tehničke škole škole za radioamatere.

Njih 60 je položilo potreban ispit, a po završetku obuke odabrano je 28 najboljih radioamatera koji će uspostaviti izravnu vezu s astronautom i postavljati pitanja, istaknuo je.

Na krov srednje Tehničke škole Ruđer Bošković postavljena je i posebna antena kojom se može komunicirati s ISS-om, a koja će ostati školi, naglasio je i izrazio veliko zadovoljstvo današnjom komunikacijom učenika "Ruđera Boškovića" s astronautom Lukom Parmitanom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ISS, tehnička škola ruđera boškovića, astronaut, ariss, svemir