A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/podravka-032.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pogledajte koje je sve odluke danas donijela Skupština Podravke | Politika+
Tvrtke

RASPRAVA: Pogledajte koje je sve odluke danas donijela Skupština Podravke

Skupština je tako donijela odluku o izdvajanju poslovnih programa pića, pekare i dijela zamrznutog programa iz grupe Podravka.

Piše: PolitikaPlus
Tijekom srpnja bit će napravljan detaljan plan izlaska Podravke iz ta tri segmenta i očekujemo da bi se, uz pozitivan odjek potencijalnih partnera, ovaj proces mogao dovršiti do kraja godine, rekao je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić na konferenciji za novinare nakon održane glavne skupštine.

Dioničari koprivničke Podravke na današnjoj su glavnoj skupštini odlučili kako će se svi članovi Nadzornog odbora birati na glavnoj skupštini, usvojene su i odluke kojima se stvaraju pretpostavke za dokapitalizaciju tvrtke, kao i o smanjenju temeljnog kapitala društva u iznosu od 542 milijuna kuna s ciljem pokrića akumuliranih gubitaka iz prethodnih razdoblja te o nastavku procesa restrukturiranja poslovanja.

Skupština je tako donijela i odluku o izdvajanju poslovnih programa pića, pekare i dijela zamrznutog programa iz grupe Podravka.

Tijekom srpnja bit će napravljan detaljan plan izlaska Podravke iz ta tri segmenta i očekujemo da bi se, uz pozitivan odjek potencijalnih partnera, ovaj proces mogao dovršiti do kraja godine, rekao je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić na konferenciji za novinare nakon održane glavne skupštine.

Već u 2014. ova bi mjera imale pozitivan efekt na poslovanje kompanije, kazao je Mršić i poručio da Podravka više ne želi ulagati u programe koji ne doprinose povećanju ukupne profitabilnosti.

Mesna industrija Danica je u procesu restrukturiranja i, po njegovim riječima, mogla bi postati profitabilna djelatnost unutar Podravke.

Glavna je skupština odlučila i o izmjenama statuta prema kojima država više nema mogućnost neposrednog imenovanja dva člana Nadzornog odbora, nego će se svi članovi tog tijela birati na glavnoj skupštini, dok jedno mjesto ostaje rezervirano za predstavnika radnika.

Ovime je odlučeno da svi dioničari od danas budu ravnopravni, rekao je Mršić i pojasnio kako time država više nema pravo imenovanja dva člana mimo skupštine i između sjednica.

Na takav je način uklonjen politički utjecaj na izbor, imenovanje i donošenje odluka u NO-u što, kaže Mršić, doprinosi stabilnosti tog tijela.

No, imenovanim članovima Nadzornog odbora Mati Crkvencu i Ivi Družiću mandat nastavlja teći.

Skupština je usvojila i izmjene Statuta kojima će se stvoriti i formalne pretpostavke za bržu provedbu moguće dokapitalizacije, pa je tako delegirana ovlast Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, može donijeti odluku o dokapitalizaciji tvrtke u iznosu do polovice temeljnog kapitala.

To će, kako ističu u Podravki, poticajno utjecati na pribavljanje svježeg kapitala za financiranje rasta kompanije.

Dioničari su podržali i odluku o smanjenju temeljnog kapitala društva u iznosu od 542 milijuna kuna, s ciljem pokrića akumuliranih gubitaka iz prethodnih razdoblja.

To se smanjenje temeljnog kapitala provodi smanjenjem nominalnog iznosa redovnih dionica za sto kuna, odnosno sa 300 kuna na 200 kuna po dionici.

Kumulirani gubitak nastao je zbog saniranja štete iz afere 'Spice' i smanjivanjem vrijednosti imovine koja se stjecala da bi se osigurao anorganski rast kompanije u proteklom razdoblju. Činjenica jest da je taj rast bio trenutan, odnosno došlo se do veće prodaje, ali akvizicije su negativno utjecale na efikasnost poduzeća. Osim toga, u nekoliko navrata bili smo u situaciji kada smo morali otpisivati vrijednost tako akviriranih poduzeća ili brendova, rekao je Mršić.

Izvijestio je i kako je Uprava, prije sjednice skupštine, donijela daljnje mjere restrukturiranja kompanije koje bi na godišnjoj razini trebale rezultirati povećanjem EBITDA za otprilike 100 milijuna kuna.

Tijekom prošle i ove godine već su provedene ili se provode neke mjere restrukturiranja. Njihov bi pozitivni efekt na godišnjoj razini trebao iznositi 70 milijuna kuna, a s današnjim mjerama efekt bi mogao biti dodatnih 30 milijuna kuna povećanja EBITDA na punoj godišnjoj razini, kazao je Mršić, napominjući kako će ove godine uštede na administrativnim i općim troškovima iznositi minimalno 15 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

piće, skupština, podravka, proizvodnja