Turizam

SABOR: Odbori: U HTZ-u manje zaposlenih, a veći izdaci za plaće

HTZ je 2012. ostvario 263,4 milijuna kuna prihoda, a imao je ukupno 232,1 milijun rashoda, čime je ostvario 31,3 milijuna kuna dobiti.

Piše: PolitikaPlus

Nelogično je da je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) lani imala 9,3 posto manje zaposlenika nego u 2011., a isplatila je 2,5 posto više novca za plaće, ocjenili su članovi saborskih odbora za financije i turizam, koji su na zajedničkoj sjednici razmotrili izvješće o radu HTZ-a u 2012.

Hrvatska je lani ostvarila pet posto više turističkih dolazaka nego 2011., kao i šest posto više noćenja te porast turističkog prometa od četiri posto.

HTZ je 2012. ostvario 263,4 milijuna kuna prihoda, a imao je ukupno 232,1 milijun rashoda, čime je ostvario 31,3 milijuna kuna dobiti.

Meri Matešić je objasnila kako je masa plaća u HTZ-u povećana jer je tijekom 2011. šest djelatnica bilo na porodiljnom pa je HTZ manje morao izdvajati za plaće, iako je imao više zaposlenih

Najviše je potrošeno na oglašavanje (102 milijuna kuna), te na predstavništva i urede HTZ-a (48,7 milijuna kuna).

HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić upozorio je na "drastičan porast troškova HTZ-a za vanjske konzultante", koji će, tvrdi, ove godine biti 8 milijuna kuna.

Upozorio je i da je samo na javnobilježničke usluge HTZ potrošio 700 tisuća kuna.

Zanimalo ga je i zašto je kod oglašavanja 'target' Španjolska, koja je u dubokoj gospodarskoj krizi.

"Zašto se nismo koncentrirali na azijska tržišta", upitao je Mesić, na što mu je ravnateljica HTZ-a Meri Matešić odgovorila kako bi to bilo moguće da Hrvatska ima tri izravne avionske linije za Peking i Šangaj.

Saborske zastupnike je zanimalo i zašto su smanjene usluge internetskog oglašavanja, kada se cijeli svijet okreće internetu.

Nelogični su im i podatci o većim sredstvima predviđenima za sajmove, kojih je održano manje.

HNS-ov zastupnik Srđan Gjurković smatra kako lokalnim turističkim zajednicama ne ostaje dovoljno novca od prihoda HTZ-a te da se uprihodovani novac dobro ne koristi.

Nadica Jelaš (SDP) upozorila je, pak, da podatak o smanjenom prihodu HTZ-a nije u korelaciji s podatcima o porastu dolazaka i broja noćenja.

Odgovarajući zastupnicima, Meri Matešić je objasnila kako je masa plaća u HTZ-u povećana jer je tijekom 2011. šest djelatnica bilo na porodiljnom pa je HTZ manje morao izdvajati za plaće, iako je imao više zaposlenih.

Na pitanje o sajmovima nije dala konkretan odgovor, a za internet oglašavanje je rekla kako "ne postoji online i offline oglašavanje nego samo oglašavanje".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjednica, financije, turizam, htz