Zagreb

OTVARANJE: Izložbom slika otvoren festival 'Pet dana Zagreba u Sarajevu'

Prvi takav festival organiziran je 2010. godine a umjetnički direktor udruge "Ja BiH..." Ivica Propadalo je podsjetio kako je to bio rezultat angažmana tek nekolicine entuzijasta.

Piše: PolitikaPlus

Izložbom slika Davora Gobca i projekcijom nagrađivanog hrvatskog filma "Sonja i bik" u Sarajevu je u ponedjeljak otvoren festival "Pet dana Zagreba u Sarajevu" kojega organiziraju zagrebačka udruga za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH..." i središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Prvi takav festival organiziran je 2010. godine a umjetnički direktor udruge "Ja BiH..." Ivica Propadalo je podsjetio kako je to bio rezultat angažmana tek nekolicine entuzijasta čiji je cilj bio kulturno zbližavanje dva glavna grada što se i realizira kroz uzvratnu manifestaciju što je tijekom jeseni Sarajevo priređuje u Zagrebu.

"Počeli smo s vrlo malo sredstava no uz puno dobre volje", kazao je Propadalo. Za ovu prigodu Davor Gobac je izdvojio osamnaest slika iz svoje osobne kolekcije a sastavni dio ovogodišnjeg festivala je i rock koncert njegova "Psihomodo Popa".

Premijernom prikazivanju filma "Sonja i bik" u BiH nazočili su redateljica Vlatka Vorkapić i glavna glumica Judita Franković.

Vorkapić je podsjetila sarajevsku publiku kako je ovaj njen film pobrao velike simpatije u Hrvatskoj gdje ga je do sada vidjelo 98 tisuća ljudi a i ona i Franković su iskazale radost zbog činjenice da je došlo vrijeme i za prikazivanje u BiH.

Do 7. lipnja koliko traje festival "Ja BiH" bit će prikazani igrani filmovi "Noćni brodovi" redatelja Igora Mirkovića te "Cvjetni trg" Krste Papića kao i dokumentarci "Blokada" Igora Bezinovića te "Pismo ćaći" Damira Čuića. Bit će priređene i izložbe, promocije i kazališne prdstave za djecu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SARAJEVO, ZAGREB, Pet dana Zagreba u Sarajevu, FESTIVAL