Zagreb

SLJEDEĆI CILJ - MARKOV TRG?: Puhovski: Svi koji znaju Bandića trebali bi ga nagovarati da se ne miče iz Zagreba!

'Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima je već gubio i pritom potrošio previše energije.'

Piše: Vanja Deželić

Milan Bandić apsolutni je pobjednik izbora u Zagrebu, jer je osim gradonačelničke pozicije dobio na svoju stranu i toliko potrebnu Skupštinu. Time mu je moć u najbogatijem gradu neupitna i apsolutna, a ostavlja i prostora za ići dalje od toga. Već se jednom okušao na izborima za predsjednika i parlament te naučio mnogo iz tih pokušaja, možda dovoljno da 2015. pokuša ponovno ići na oba fronta.

>> Jednostavno: SDP je u Splitu imao uvjerljivijeg kandidata! U Zagrebu nije!

Iako je predsjednik Ivo Josipović neupitna figura za poziciju na kojoj se itekako dobro snalazi posljednje tri godine, parlamentarni bi izbori mogli ponuditi Milanu Bandiću toliko željeno probijanje granica Zagreba.

GJENERO: Ako gledamo racionalno, nema smisla ići na te izbore jer razinu grada ne može preći. To smo već vidjeli

- Racionalna odluka bila bi izbjeći i predsjedničke i parlamentarne izbore, ali već sam se prevario kod Milana Bandića jer on često vuče iracionalne odluke. Ali ako gledamo racionalno, nema smisla, jer razinu grada ne može prijeći. To smo već vidjeli - kazao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

Ali govor koji je Milan Bandić održao nakon pobjede na izborima sugerira da će ići u 'nove pobjede'.

- Ako sudimo prema pobjedničkom govoru tada možemo zaključiti da će sa svojom listom ići u novu borbu. Prije svega tu mislim na parlamentarnu borbu jer nema smisla da se upušta u predsjedničku utrku kad je pobjeda u njoj sasvim sigurno rezervirana za Ivu Josipovića - smatra Gjenero.

No ne bi primarni cilj Milana Bandića bilo pobijediti u tim izbornim utrkama, pravi motivi su ipak malo drugačiji.

PUHOVSKI: Svi kojima je blizak trebali bi ga nagovarati da ostane u Zagrebu jer je na domaćem terenu dokazano dobar

- Upuštanjem u te utrke on bi zapravo prvenstveno htio ojačati poziciju Zagreba - otkriva nam Gjenero najvjerojatnije motive Milana Bandića.

A da nema smisla boriti se na predsjedničkim i parlamentarnim izborima smatra i politički analitičar Žarko Puhovski.

- Svi kojima je blizak trebali bi ga nagovarati da ostane u Zagrebu jer je na domaćem terenu dokazano dobar. A i upuštanjem u te utrke bi izgubio energiju koja mu je potrebna da ispuni sve ono što je obećao nakon pobjede na izborima. Također, u Hrvatskoj je već ionako dosta centralizacije tako da treća opcija ne bi trebala doći iz Zagreba - smatra Puhovski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, ivo josipović, izbori, zagreb