Hrvatska

REZIME: HDZ-u u drugom krugu pet župana, HNS-u dva, ostalima po jedan

Po jednog župana dobili SDP, HDSSB, IDS te koalicija HDSS-HNS-HSU.

Piše: PolitikaPlus

U drugom krugu lokalnih izbora za župane izabrana su petorica kandidata HDZ-a, dvojica HNS-a, dok su po jednog župana dobili SDP, HDSSB, IDS te koalicija HDSS-HNS-HSU.

Dosadašnji šibensko-kninski župan HDZ-ov Goran Pauk pobijedio je s 55,37 posto glasova ispred protukandidatkinje SDP-ove Anite Bara koja je dobila 41,13 posto.

U Karlovačkoj županiji HDZ-ov Ivan Vučić dobio je 55,42 posto glasova, a protukandidat SDP-ov Boris Ožanić 40,91 posto.

Ponovni mandat župana Zadarske županije osvojio je HDZ-ov Stipe Zrilić za kojega je, prema podacima s više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, glasovalo 62,11 posto birača, dok je protukandidatkinja SDP-ova Renata Sabljar-Dračevac osvojila 34,14 posto.

U Požeško-slavonskoj županiji kandidat HDZ-ove koalicije Alojz Tomašević dobio je 60,54 posto, a SDP-ove koalicije Vicko Njavro 35,76 posto, dok je u Splitsko-dalmatinskoj pobijedio kandidat HDZ-ove koalicije Zlatko Ževrnja. Po podacima s više od 96 posto biračkih mjesta, on je osvojio 55,76 posto ispred nezavisnog Ivana Grubišića koji je dobio 41,59 posto.

Međimurska županija dobila je novog župana Matiju Posavca, kandidata koalicije HNS-HSLS-HSS-MS-SHUS koji je pobijedio dosadašnjeg župana Ivana Perhoča (SDP-HSU-MDS). Posavec je osvojio 52,79 posto, a Perhoč 45,43 posto glasova.

U Varaždinskoj županiji ponovni mandat osvojio je HNS-ov Predrag Štromar (HNS-SDP-HSU), dobivši 62,79 posto glasova, dok je HDZ-ov Anđelko Stričak osvojio 34,51 posto.

SDP-ova Marina Lovrić Merzel ponovno je izabrana za županicu Sisačko-moslavačke županije sa 54,8 posto glasova, a njezin protukandidat HDZ-ov Ivo Žinić dobio je 42,2 posto.

HDSSB-ov Vladimir Šišljagić ostaje župan Osječko-baranjske županije. Osvojio je 53,4 posto, a protukandidat iz HDZ-ove koalicije Goran Ivanović 41,54 posto.

U Bjelovarsko-bilogorskoj nekadašnji HSS-ovac, kandidat koalicije HDSS-HNS-HSU Damir Bajs pobijedio je s 56,68 posto ispred kandidata SDP-ove koalicije Vedrana Babića koji je dobio 40,35 posto.

Novi istarski župan je IDS-ov Valter Flego za kojega je glasovalo 55,04 posto birača, dok je bivši IDS-ov saborski zastupnik, kandidat SDP-ove koalicije Damir Kajin dobio 42,55 posto.

U prvom krugu izbora izabrani su župani devet županija i ni u jednoj nije došlo do promjene vlasti - HDZ ima pet župana, a SDP i HSS po dva. Četiri HDZ-ova župana potvrdila su mandat - Nikola Dobroslavić u Dubrovačko-neretvanskoj, Tomislav Tolušić u Virovitičko-podravskoj, Božo Galić u Vukovarsko-srijemskoj i Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, a peti HDZ-ov župan je Milan Kolić u Ličko-senjskoj županiji.

U prvom krugu za župana je ponovno izabran i SDP-ov Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj županiji, a njegova stranka župana i dalje ima i u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je pobijedio Željko Kolar. U Koprivničko-križevačkoj te Zagrebačkoj županiji i dalje će župani biti HSS-ovci Darko Koren i Stjepan Kožić.

Nakon završenih lokalnih izbora HDZ ima deset župana, SDP tri, HNS i HSS po dva, a HDSSB i IDS jednoga, dok je na čelu Bjelovarsko-bilogorske županije kandidat koalicije HDSS-HNS-HSU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lokalni izbori, hns, sdp, hdz, županija