A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/svemir.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Astronauti u misiji na Mars primili bi prekomjernu dozu radijacije | Politika+
Znanost

RIZICI: Astronauti u misiji na Mars primili bi prekomjernu dozu radijacije

''Čak i za najkraću misiju na Mars, blizu smo dopuštenim ograničenjima koja smo postavili za naše astronaute.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Razina zračenja izmjerena tijekom NASA-ine misije Curiosity pokazuje da bi astronauti tijekom moguće misije na Mars vjerojatni bili izloženi većoj radijaciji od dopuštene u SAD-u, izjavili su znanstvenici ovoga tjedna.

"Čak i za najkraću misiju na Mars, blizu smo dopuštenim ograničenjima koja smo postavili za naše astronaute"

Rover Curiosity je sletio na Mars u kolovozu prošle godine kako bi potražio staništa u kojima su nekad mogli živjeti mikrobi.

Rezultati dobiveni tijekom osmomjesečnog putovanja Curiosityja prema Marsu daju naznake da bi astronauti primili dozu zračenja od oko 660 milisieverta tijekom 360-dnevnog kružnog putovanja, što je najkraće moguće putovanje sa sadašnjom konvencionalnom tehnologijom. Ta doza ne uključuje vrijeme provedeno na površini Marsa.

"Čak i za najkraću misiju na Mars, blizu smo dopuštenim ograničenjima koja smo postavili za naše astronaute", izjavio je glavni NASA-in medicinski časnik Richard Williams pred medicinskim odborom Nacionalne akademije znanosti u četvrtak.

NASA ograničava pojačani rizik od karcinoma kod astonauta na 3 posto, a to je kumulativna doza zračenja između otprilike 800 milisieverta i 1.200 milisieverta, ovisno o dobi osobe, spolu i drugim čimbenicima.

Astronaut koji šest mjeseci živi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koja je oko 400 kilometara iznad Zemlje, primi dozu od oko 100 milisieverta.

Za usporedbu, rengensko snimanje abdomena emitira oko 10 milisieverta.

Na zahtjev NASA-e, povjerenstvo Medicinskog instituta razmatra mogućnost povećanja limita za astronaute.

NASA pak razmatra alternativnu tehnologiju kako bi se ubrzalo putovanje na Mars te različite vrste štitova za svemirske letjelice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RADIOAKTIVNOST, MISIJA NA MARS, NASA