Hrvatska

SUSRET: Ivo Josipović i Elizabeta II. potvrdili odlične odnose dviju država

Najdugovječnija europska vladarica primila je Josipovića uz najviše državničke počasti u Buckinghamskoj palači, službenoj londonskoj rezidenciji britanskih monarha od 1837.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se u srijedu u Londonu s britanskom kraljicom Elizabetom II. čime su simbolično potvrđeni odlični odnosi Velike Britanije i Hrvatske koja će za manje od mjesec dana postati članica EU-a.

Britanska kraljica simbol je suverenosti Velike Britanije, uživa golemi ugled ovdje i važno je da na toj simboličnoj razini potvrdimo partnerstvo, dobru suradnju i odlične odnose, rekao je Josipović novinarima nakon prijema u Buckinghamskoj palači.

Najdugovječnija europska vladarica primila je Josipovića uz najviše državničke počasti u Buckinghamskoj palači, službenoj londonskoj rezidenciji britanskih monarha od 1837.

Susret s Elizabetom II. u palači smještenoj u luksuznoj londonskoj četvrti Westminsteru slijedio je dan nakon što je službeni London i formalno završio postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora položivši isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade kao depozitara Rimskog ugovora.

Josipović je dodao da kraljica, koja je prošle godine proslavila 60. obljetnicu vladavine, zanimala što za Hrvatsku znači članstvo u Uniji, kako to doživljavaju hrvatski građani te je bila zadovoljna što zemlja s entuzijazmom ulazi u Uniju i što će europsko partnerstvo u koje ulazi biti korisno i za Hrvatsku i za Europu.

Josipović se prvog dana posjeta Velikoj Britaniji susreo i s ministrom pravosuđa Chrisom Graylingom i nakon razgovora s njime ocijenio da se reforme koje je Hrvatska provela u Britaniji ocijenjuju pozitivno. Službeni London bio je tijekom pristupnih pregovora dosta kritičan prema ispunjavanju kriterija u poglavlju koje se tiče pravosuđa i progona ratnih zločina.

"Reforme koje smo proveli ocjenjuju se vrlo pozitivno. Naravno da znamo da naše pravosuđe i naše društvo nisu savršeni, kao što nijedno društvo nije savršeno i zato nas očekuje nastavak reformi", rekao je Josipović.

Na sastanku na kojem je bio i hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljanić razgovaralo se i o suradnji unutar EU-a o europskom uhidbenom nalogu, suzbijanju trgovine ljudima i drogom te o aktualnim inicijativama nekih članica za zaštitu tajnosti podataka.

Josipović se tijekom dana susreo i s ministrom gospodarstva Vinceom Cableom, a ručak u povodu njegova posjeta priredila je ranije u srijedu barunica Frances D'Souza, predsjednica Doma lordova britanskog parlamenta.

Prvi dan višednevnog posjeta Velikoj Britaniji završit će prijemom u britanskom ministarstvu vanjskih poslova kojemu je domaćin ministar za Europu David Lidington.

Hrvatskog predsjednika sutra u Londonu očekuje sastanak s premijerom Davidom Cameronom u Downing Streetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

elizabeta II., velika britanija, ivo josipović