A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I/ivo-josipovic-201.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović: Nešto ne štima u hrvatskom znanstvenom vrednovanju | Politika+
Znanost

MIŠLJENJE: Ivo Josipović: Nešto ne štima u hrvatskom znanstvenom vrednovanju

Predstavljanju knjiga na Pravnom fakultetu, između ostalih, nazočili su predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio kako nešto u hrvatskom znanstvenom vrednovanju ne štima ako knjige, kao što su "Opći dio kaznenog prava" i "Posebni dio kaznenog prava", danas predstavljene na Pravnom fakultetu nisu usporedive s nekim bazama u Španjolskoj.

Predsjednik Josipović te sudac Vrhovnoga suda Marin Mrčela s autorima su danas predstavili knjige Petra Novoselca i Igora Bojanića "Opći dio kaznenog prava" te Davora Derenčinovića, Lea Cvitanovića, Maje Munivrana Vajda i Ksenije Turković "Posebni dio kaznenog prava".

Po predsjednikovim riječima kazneno pravo najbolje oslikava neko društvo, njegove vrijednosti, strahove i stremljenja. Obje su knjige, kako je rekao, djelo koje formira i naše stavove o kaznenom pravu.

Ocijenio je kako izvor prava nisu samo praksa i teorija nego i znanstvena djela. Istaknuo je i kako promjene u društvu djeluju i na promjenu kaznenoga prava te podsjetio kako je homoseksualnost u doba njegova studiranja bila kazneno djelo, dok se danas raspravlja o njihovim brakovima.

Sudac Mrčela smatra kako knjige čine udruženi pothvat teorije i prakse.

Derenčinović je ocijenio kako oba udžbenika predstavljaju sadašnje stanje našega kaznenog zakonodavstva. Dodao je kako je u njima zabilježen iznimno velik broj slučajeva iz sudske prakse.

Po riječima Igora Bojčinovića vrijednost udžbenika se sastoji u njihovoj usklađenosti s novim Kaznenim zakonom, koji je na snagu stupio 1. siječnja 2013.

Napomenuo je kako su autori u izradbi udžbenika vodili računa o hrvatskoj kaznenopravnoj tradiciji te u njima spojili ilustrativne primjere iz sudske prakse.

Predstavljanju knjiga na Pravnom fakultetu, između ostalih, nazočili su predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, znanost