Hrvatska

PROBLEMI: HNS-ove ministrice u neprilikama: Je li to rezultat medijskog pritiska ili nebrige i neodgovornosti?

Pusić, Mrak Taritaš i Zlatar Violić našle se usred manjih ili većih afera.

Piše: Ivan Klarić

Nakon što je Radimir Čačić, opterećen presudom za prometnu nesreću u Mađarskoj, otišao s kormila HNS-a, a na njegovo mjesto došla ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, očekivalo se kako će HNS barem na neko vrijeme biti izvan do tada uistinu žestokog medijskog pritiska.

 

Naravno, takvom medijskom tretmanu kumovao je najvećim dijelom upravo Radimir Čačić. Svojim često bahatim javnim nastupima iritirao je javnost. Činjenica da je dugo nakon nepravomoćne presude vagao što dalje, nije išla njemu, ali ni HNS-u na ruku. No, upravo danas, Vrhovni sud je potvrdio presudu mađarskog suda prema kojoj Čačić ipak mora u zatvor.

 

PUHOVSKI: Činjenica je da je HNS pod posebnim medijskim pritiskom, ali je također činjenica da se u nekim situacijama i nisu ponašali odgovorno. Mislim da su ovi slučajevi o kojima pričate "sitne stvari", ali čim vam se to dogodi pokazujete nebrigu. Da je o tim stvarima netko u stranci poveo računa, do ovoga ne bi ni došlo.

No, njegov izostanak iz stranačkog života ipak nije značio mir u HNS-u. Dapače, nedugo nakon što je Vesna Pusić preuzela stranačko kormilo, ali i poziciju Prve podpredsjednice Vlade, jedna HNS-ova ministrica našla se u središtu pozornosti. Ipak, objektivnosti radi, ne svojom 'zaslugom'. Naime, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš našla se ni kriva ni dužna usred afere i to zbog supruga koji je preko navodno namještenog natječaja zaposlen u državnoj tvrtki Plinacro. Njen je suprug morao dati otkaz u Plinacru iako je tamo zaposlen prije negoli je Anka Mrak Taritaš postala ministrica graditeljstva.

 

Usred neprilika našla se i Vesna Pusić. Naime, imovinom njenog supruga će se pozabaviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Pusić je u svojoj imovinskoj kartici zaboravila navesti da je njen suprug Jurgis Oniunas suvlasnik i nekoliko tvrtki kćeri u inozemstvu.

 

Posljednja, a možda i najveća afera HNS-ovog ministra, je dvostruki 'slučaj' Andreje Zlatar Violić, ministrice kulture.

 

Prvi 'slučaj'. Zlatar Violić je prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je Kulturno vijeće, koje je ona imenovala, dvotjedniku Zarez – u kojemu je prije imala vlasnički udio – dodijelilo 600 tisuća kuna. Ministrica tvrdi da u tome nema ništa sporno, a identičan odgovor imaju i u uredništvu Zareza. Ipak, iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa danas su rekli kako će se o ovom slučaju i eventualnom sukobu interesa ministrice Zlatar Violić raspravljati na jednoj od narednih sjednica.

 

Drugi 'slučaj'. Bivša državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen optužila Martinu Borovac Pečarević za plagijat. Problem je što je ministrica Zlatar Violić bila mentorica Borovac Pečarević na njenu doktorskom radu koji je navodno djelomično prepisan, ali i to što ju je ministrica zaposlila u Ministarstvu kulture. I u ovom slučaju Zlatar Violić ne vidi problem.

 

- Ne vjerujem da u doktorskom radu načelnice ima prijepora, kazala je ministrica. Napomenula je da ne želi ulaziti u procjenu samog rada Povjerenstva koje je u tijeku i ujedno istaknula činjenicu da mentorski rad nije jedina točka prilikom ocjenjivanja doktorata već ga procjenjuje komisija gdje mentor nije onaj koji potpisuje izvještaj.

 

- Kod procjene kvalitete doktorata i kasnije izrade izvještaja postoje drugi profesori koji su jači od samog mentora i s obzirom na ljude koji su ocijenili ovaj rad ne vjerujem da će doći do bilo kakvog prijepora, zaključila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

 

Kako god završile ove afere, činjenica je da i odlaskom mnogima nesimpatičnog Radimira Čačića iz vrha stranačkog i političkog života Hrvatske, HNS-ovi ministri odnosno ministrice nisu prestale biti dijelom manjih ili većih afera.

 

Politički analitičar i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski posebno se osvrnuo na afere u kojima se našla ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

 

- Ne mogu razumijeti kako ministrica nije shvatila da bi se mogla naći u potencijalnom sukobu interesa kada je Kulturno vijeće dvotjedniku Zarezu dodijelilo 600 tisuća kuna. To mi stvarno nije jasno. Toga bi se svi političari trebali paziti, napominje Puhovski i dodaje.

 

- Mislim da u slučaju plagijata nema 'problema' za Vesnu Pusić kao predsjednicu stranke, ali ima 'problema' ministricu Anderu Zlatar Violić. Ali, svakako treba taj slučaj ispitati, napominje Puhovski.

 

- Činjenica je da je HNS pod posebnim medijskim pritiskom, ali je također činjenica da se u nekim situacijama i nisu ponašali odgovorno. Mislim da su ovi slučajevi o kojima pričate "sitne stvari", ali čim vam se to dogodi pokazujete nebrigu. Da je o tim stvarima netko u stranci poveo računa, do ovoga ne bi ni došlo, naposljetku će Puhovski.