A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/arktik-led-medvjed-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Novi udarac za načeti arktički ekosustav: Acidifikacija | Politika+
Znanost

EKOLOGIJA: Novi udarac za načeti arktički ekosustav: Acidifikacija

Hladna voda lakše upija ugljikov dioksid od tople, što Arktik čini osobito osjetljivim.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Arktički ekosustav, koji je već pod pritiskom zbog rekordnog otapanja leda, suočen je s novom potencijalnom prijetnjom ubrzanog povećanja razine kiselosti oceana, upozorava se u međunarodnoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Acidifikacija, posljedica transformacije povećanih razina ugljikova dioksida u zraku u ugljikovu kiselinu u moru, otežava rast oklopa školjki i rakova, a mogla bi štetno utjecati i na razmnožavanje riba.

Hladna voda lakše upija ugljikov dioksid od tople, što Arktik čini osobito osjetljivim. U studiji se navodi da je prosječna kiselost površinskog sloja oceana diljem svijeta danas 30 posto veća u odnosu razdoblje prije Industrijske revolucije.

"Arktičke vode izložene su raširenoj i ubrzanoj acidifikaciji", upozorava se u izvješću koje je sastavilo 60 stručnjaka po nalogu osam država iz arktičkog kruga.

"Acidifikacija oceana vjerojatno će utjecati na bogatstvo, produktivnost i raširenost morskih organizama, no razmjeri i smjer promjena zasad su nepoznati", piše u studiji.

Danas je u atmosferi 40 posto više ugljičnog dioksida nego prije industrijske ere, a gotovo svi stručnjaci tvrde da je porast povezan sa sagorjevanjem fosilnih goriva.

Zbog porasta globalnih temperatura, zaleđena morska površina na Arktiku smanjila se na rekordno malo područje otkako se provode satelitska mjerenja, ometajući ribolov domorodačkom stanovništvu i otvarajući nove plovne pravce, kao i mogućnosti za iskorištavanje nafte i plina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EKOILOGIJA, ACIDIFIKACIJA, ARKTIK, ugljikov dioksid