Zagreb

BANDIĆ IMA PLAN: VIDEO Milan Bandić: Društvo u Holdingu je palo na ispitu, ali im to tamo nema tko reći!

'Da su kolege iz Holdinga napravili dobar posao ja bih se veselio i ove konferencije za medije ne bi bilo.'

Piše: Vanja Vučković
'Ne bavim se ja humanitarnim radom - iskren je bio gradonačelnik i dodao - Ja sam čovjek od krvi i mesa, znam se veselti i svojim i tuđim uspjesima. Da su kolege iz Holdinga napravili dobar posao ja bih se veselio i ove konferencije za medije ne bi bilo.'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik za financije Slavko Kojić na opovrgnuli su da je Grad Zagreb pred financijskim kolapsom  istaknuvši kako je njegov ukupni dug u 2012. gotovo tri puta niži nego što je bio 2001. a ono što opterećuje kreditnu sposobnost Grada je ogromno zaduženje Zagrebačkog holdinga.

 

Premda je ocijenjenen kao ''smeće'' odnosno ocjenom Ba1, u izvješću kreditne agencije Moody's iz veljače stoji kako je kreditna sposobnost Grada Zagreba ''počiva na primjerenom proračunskom upravljanju koje se očituje u pristojnim poslovnim maržama u proteklih nekoliko godina kao i općenito uravnoteženim financijskim ostvarenjima. Kao čimbenici ocijene u obzir su uzeti i vrlo nisko izravna zaduženost Grada te djelotvoran odgovor politike na okolnosti slabog rasta prihoda kojima se prilagodio racionaliziranjem poslovnih i kapitalnih rashoda.''

 

Iz grada pojašnjavaju kako je loša ocjena Gradu dana zbog opterećenosti enormnog zaduženja Zagrebačkog holdinga koje je počelo 2009. godine, nakon razlaštenja gradonačelnika. 

 

- Grad Zagreb je učinio sve potrebno kako bi očuvao svoju blagajnu stabilnom, netaknutom i nezaduženom - kazao je Kojić. Dodao je da je 2001. ukupni dug Grada Zagreba u proračunu bio 23,7 posto, a u 2012. 8,1 posto.

 

Milan Bandić, uvjeren u pobjedu na izborima, istaknuo je kako ima plan za rekonstrukciju Holdinga.

 

-  Treba objediniti zajedničke funkcije, uvesti financijski kontroling i raconalizirati poslovanje. Društvo koje je u Zagrebačkom holdingu od 2009. inagurirano po političkoj podognosti je palo na ispitu. Nisu svi za sve, ali im nema tko tamo to reći - rekao i je najavio da će oni koji su iznevjerili povjerenje i nisu dorasli situaciji biti zamijenjeni, dok je pohvalio one djelatnike koji, kako kaže, imaju volje, želje i marljivi su kao pčele, samo ih nema tko voditi.

 

Gradonačelnik je napomenuo i kako naglašavanje loših rezultata Holdinga nije predizborna kampanja već izgovorena istina u dobro ''tempiranom'' trenutku.

 

- Ne bavim se ja humanitarnim radom - iskren je bio gradonačelnik i dodao - Ja sam čovjek od krvi i mesa, znam se veselti i svojim i tuđim uspjesima. Da su kolege iz Holdinga napravili dobar posao ja bih se veselio i ove konferencije za medije ne bi bilo - zaključio je Bandić.

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLAVKO KOJIĆ, FINANCIJE, MILAN BANDIĆ