Hrvatska

UPORAN: Rektor Bjeliš ponovno predlaže sastanak ministru Jovanoviću

Sveučilište smatra da je upravo sada važno pronaći rješenje za aktualna pitanja koja uzrokuju konfliktne situacije.

Piše: Vanja Deželić

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš ponovio je prijedlog ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanoviću da se sastanu predstavnici Sveučilišta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) kako bi u duhu međusobnog uvažavanja i konstruktivnosti razmotrili i raspravili sva otvorena pitanja, uklonili aktualna neslaganja i našli optimalno rješenje za financiranje istraživačke i visokoobrazovne djelatnosti u ovoj i idućim godinama.

Prijedlog rektora Bjeliša iznijet je u zaključku opsežnoga elaborata što ga je uputio ministru Jovanoviću, a koji u devet točaka sadrži odgovor Sveučilišta na dopise MZOS-a vezane za višegodišnje institucijsko financiranje znanstvene djelatnosti za trogodišnje razdoblje od 2013. do 2015. godine.

Prijedlog rektora Bjeliša iznijet je u zaključku opsežnoga elaborata što ga je uputio ministru Jovanoviću, a koji u devet točaka sadrži odgovor Sveučilišta na dopise MZOS-a vezane za višegodišnje institucijsko financiranje znanstvene djelatnosti za trogodišnje razdoblje od 2013. do 2015. godine

Sveučilište je medijima dostavilo elaborat koji nosi jučerašnji nadnevak, a u čijem zaključku stoji da je zagrebačkome Sveučilištu kao najvećoj hrvatskoj istraživačkoj instituciji prepoznatljivoj i priznatoj u međunarodnim razmjerima, od vitalnog interesa djelovati i razvijati se u stabilnom i transparentnom nacionalnom istraživačkom i visokoobrazovnom sustavu.

Rektor navodi kako je Sveučilište u elaboraciji pokušalo naznačiti aktualne teme i neslaganja koja otežavaju nalaženje optimalnih i djelotvornih rješenja u situaciji popraćenoj recesijom i restriktivnim financiranjem sustava.

Zato Sveučilište smatra da je upravo sada važno pronaći rješenje za aktualna pitanja koja uzrokuju konfliktne situacije i stvaraju nepoželjno ozračje u hrvatskoj istraživačkoj zajednici i kako se ističe, uopće ne dvoji da su, polazeći od svojih odgovornosti, i MZOS i zagrebačko Sveučilište te sve druge istraživačke institucije pozvani poduzeti konstruktivne korake koji će dovesti do takvih rješenja.

U elaboraciji rektor uzima u obzir ministrovo pismo iz ožujak ove godine te nekoliko pisma iz veljače i ožujak ove godine ministrova pomoćnika Saše Zelenike, te ponovno aktualizira ranije dopise Sveučilišta iz ove godine, kao i pismo premijeru Zoranu Milanoviću iz studenoga prošle godine.

Tako se, među ostalim, navodi kako je Sveučilište u ožujku ove godine upozorilo koliko su dodatna sredstva za znanost važna za minimalno održavanje međunarodno kompetitivne razine istraživačkog rada na tome sveučilištu.

U vezi pisma premijeru Milanoviću podsjeća se da je ono bilo poziv da se zaustavi "katastrofalna politika znanstvenoga sektora MZOS-a tijekom prošle godine obilježene lutanjima i nesnalaženjem u upravljanju cijelim sustavom".

Navodi se i da su promjene Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost u potpunosti zakočile rad te zaklade za barem dvije godine, te da su "nedorečeni i opasni zahvati u temeljni Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju efektivno za skoro godinu dana zakočio i rad na novoj nacionalnoj strategiji pokrenut ujesen 2011. inicijativom izvan MZOS-a".

U elaboraciji nije zaboravljen ni novi Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja te se ističe kako je "indikativno da su, istodobno s eskalacijom nezakonitosti i samovolje koja je nastupila nametanjem spomenutoga pravilnika, od ožujka ove de facto ukinuta oba nacionalna vijeća, a MZOS do sada nije pokrenuo postupak kandidiranja i pripreme prijedloga za buduće sastave nacionalnih vijeća".

S dopisom Sveučilišta u Zagrebu upoznati su i predsjednici Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aleksa bjeliš, sveučilište, rektor