Regija

SRBIJA-KOSOVO : Na zapadu ništa novo: Beograd i Priština bez dogovora nakon maratonskih pregovora

Neke točke su i dalje udaljene kao što su nadležnosti zajednice srpskih općina, pravosuđa i policije.

FOTO: EU
Piše: Ilijana Grgić

'Ništa od dogovora Beograda i Prištine', to bi nakon 14 sati pregovora dvije strane pod patronatom EK,  mogao biti najjednostavniji zaključak.

 

Kosovska strana strahuje da bi zajednica srpskih općina mogla biti osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može zamisliti da nema nikakva ovlaštenja

- Razgovori su bili teški i iscrpljujući ne po tonu, nego po onome što se dobiva i gubi, po posljedicama, izjavio je srbijanski premijer Ivica Dačić, te je dodao kako su nadležnosti  najveći kamen spoticanja.

 

- Ovo nije kraj razgovora, predstoje razgovori u Beogradu, rekao  je Dačić. Po Dačićevim riječima delegacija Srbije tijekom razgovora  bila je  jedinstvena kao i da je u jednom trenutku Vučić ponudio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade Srbije.

 

- Svjestan težine problema, Vučić mi je u jednom trenutku ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio, kazao je Dačić.

- Neke točke su i dalje udaljene, kada se radi o nadležnostima buduće zajednice srpskih općina, pravosuđu i policiji, ali je bilo dosta napretka u razgovorima, dodao je premijer Srbije.

 

- Kosovska strana strahuje da bi zajednica srpskih općina mogla biti osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može zamisliti da nema nikakva ovlaštenja, naveo je Dačić.

 

Dačić je svjestan da nakon ovakvog ishoda dijaloga Srbija teško može računati na datum. No, isto tako izjavio je da očekuje  nastavak dijaloga idućeg tjedna.

 

 

 

Da dogovora nema, potvrdio je i kosovski premijer Hasim Thaci, ali je i on  najavio novi sastanak.

 

Catherine Ashton je poručila da je ovo zadnji put da se tri strane formalno susreću, kao i da očekuje da joj Beograd i Priština svoje odluke priopće u idućih nekoliko dana.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

beograd, srbija, Kosovo, hasim, ivica dačić