A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EU izbori: Izbori za veliku plaću ili pitanje zaštite nacionalnih interesa? | Politika+
Damir Gašparović

KOMENTAR DAMIRA GAŠPAROVIĆA: EU izbori: Izbori za veliku plaću ili pitanje zaštite nacionalnih interesa?

Naglašavanje astronomske plaće samo dodatno destimulira glasače, a to je interes velikih stranaka!

Piše: Damir Gašparović*
Kroz Europski parlament se moramo boriti doznati što se to točno izpregovaralo u ime Hrvatske za ulazak u Uniju. Jer mi u stvari nikada nismo dobili odgovore na mnoga pitanja. Mi još nemamo jasan odgovor što će biti sa hrvatskim šumama, vodama i poljoprivrednim zemljištem kada uđemo u EU. 

Sasvim dijametralno razmjerno, kako se približavaju kampanja i izbori za EU parlament, raste nezainteresiranost građana za same izbore. Iz krugova oko Vlade RH stižu procjene da će izlazak  na nadolazeće izbore iznositi tek nešto iznad 20%!

 

Pri tom svakako valja imati na umu da je tako niski izlazak prvenstveno interes velikih stranaka, jer „vojska“ njihovih discipliniranih birača i sam model izbora dovest će do toga da će SDP i HDZ uzeti gotovo sva mjesta u EU-parlamentu. Pri tom se nikako ne smije zanemariti činjenica da je pitanje koga u stvari predstavljaju tako izabrani zastupnici jer oni automatski ulaze u klub europskih socijalista ili konzervativaca i provode europsku politiku velikih zemalja, te se mali glas Hrvatske još više smanjuje i još manje čuje!

 

Pri tom naglašavanje astronomske plaće samo dodatno destimulira glasače, jer i sami kandidati ni ne spominju što nam znači ulazak u EU već se žele prikazati ljepšim i poželjnijim kao svaka dobra udavača. Realno, ovi izbori nisu pitanje plaće već pitanje makar minimalne zaštite hrvatskih nacionalnih interesa u EU parlamentu.

 

Netko mora govoriti i narodnim hrvatskim jezikom – kada na to već ima pravo, a ne katastrofalnim engleskim! Netko mora govoriti što hrvatske građane muči i boriti se za različite vrste potpore, skretanje poslovnih tokova prema Hrvatskoj, zapošljavanju hrvatskih građana! Netko mora govoriti da mi nećemo i ne želimo biti siromašno slijepo crijevo Europe.

 

Isto tako, kroz Europski parlament se moramo boriti doznati što se to točno izpregovaralo u ime Hrvatske za ulazak u Uniju. Jer mi u stvari nikada nismo dobili odgovore na mnoga pitanja. Mi još nemamo jasan odgovor što će biti sa hrvatskim šumama, vodama i poljoprivrednim zemljištem kada uđemo u EU.

 

Ako nam europska košulja bude tijesna, stara i siromašna, ako se ne pokaže nikakva ekonomska korist od ulaska u Uniju, nigdje nije jasno rečeno kakav je model izlaska iz takve tvorevine. A to bi hrvatski građani trebali znati.

Mi niti danas ne znamo točno kakva će situacija biti u ZERP-u – navodno zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu, tko će moći i pod kojim uvjetima loviti ribu u hrvatskom moru!

 

Mi i danas ne znamo zašto nije na primjer ugovorena zauvijek zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima – jer je to bilo moguće, niti zašto kao Malta, nismo dogovorili zabranu pristupa u naše teritorijalne vode i ekonomski pojas bilo kome tko ne polovi pod hrvatskom zastavom!

 

Na kraju, ako nam europska košulja bude tijesna, stara i siromašna, ako se ne pokaže nikakva ekonomska korist od ulaska u Uniju, nigdje nije jasno rečeno kakav je model izlaska iz takve tvorevine. A to bi hrvatski građani trebali znati i to su pitanja koje bi hrvatski predstavnici u europskom parlamentu trebali imati snage pitati i izboriti se da na njih dobiju odgovore.

 

* Damir Gašparović je bivši savjetnik Ivice Račana i predsjednik Pokreta za modernu Hrvatsku (Pokret HR).  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europski parlament, eu izbori, eu, hrvatska, damir gašparović