Zagreb

KOMENTAR: Rajko Ostojić o istraživanju Politika+: Sada je sasvim jasno, Bandić je kandidat HDZ-a!

Nije htio komentirati zašto slabije stoji nego što je stajao Bernardić.

Piše: Ivan Klarić

Prema ekskluzivnom istraživanju portala PolitikaPlus i Ipsos Pulsa, aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima ogromne šanse da na nadolazećim lokalnim izborima u svibnju ove godine osvoji još jedan mandat na čelu glavnog grada Hrvatske.

 

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić nadmoćno pobjeđuje u Zagrebu!

 

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: SDP vodi, ali HDZ i Bandićeva lista smanjili zaostatak!

 

>> Milanovićeva kocka: Ostojić prolazi znatno slabije od Bernardića i rejtinga SDP-a!

 

>> Analitičari o istraživanju Politika+: Bandiću u drugom krugu opasniji Ferdelji od Ostojića? 

 

Prema rezultatima ovog istraživanja, da su lokalni izbori danas, Milan Bandić bi sa podrškom od 38% birača u prvom krugu imao prednost pred Rajkom Ostojićem kojeg podržava 19% građana. Na trećem je mjestu Vladimir Ferdelji, sa 17% glasova, a svi ostali kandidati trenutno nemaju gotovo nikakve šanse za drugi krug.

No, matematika isto tako pokazuje da je Zagreb bio i ostao većinski građanski, jer kandidati ljevice ukupno dobivaju 46%. Prava će se bitka voditi u drugom krugu kada će naši građani imati priliku reći žele li da se gradom nastavi upravljati stihijski ili žele promjenu.

U drugom krugu Milan Bandić bi, prema rezultatima ovog istraživanja, pobijedio Rajka Ostojića i tako osvojio još jedan mandat na čelu Zagreba. Aktualni gradonačelnik ostvario bi 55,3 posto podrške, a kandidat SDP-a Rajko Ostojić 33, 6 posto ispitanih građana. Ta razlika se povećava ili smanjuje ovisno o vjerojatnosti izlaska na izbore, no evidentno je da Ostojić ne može nikako ugroziti još jedan mandat Milana Bandića.

 

Kandidat SDP-a Rajko Ostojić u kratkom razgovoru za PolitikuPlus, komentiravši naše istraživanje, rekao je slijedeće.

 

- Ovo je prva anketa sa svim kandidatima za gradonačelnika. Sad je napokon i matematički jasno kako je desnica dobila svog kandidata u aktualnom gradonačelniku, tvrdi Ostojić koji je ovu svoju izjavu i dodatno objasnio.

 

- Raspuštanjem zagrebačke organizacije HDZ-a i uklanjanjem Golema, Reinera, Miloševića pokazalo se ispravnim mišljenje brojnih političkih analitičara kako je Milan Bandić njihov kandidat, ističe kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika, koji nedvojbeno uočava činjenicu da je podrška Margareti Mađerić daleko niža nego pdrška HDZ-u, iz čega on izvlači zaključak da glasači HDZ-a glasuju za Bandića, a ne za svojeg nominalnog kandidata. No, isto tako bi se mogao zapitati što to znači podatak da on sam ima podršku za trećinu nižu no što je ima koalicija SDP-HNS-HSU. Kome idu glasovi SDP-a? Očito ne (samo) Ostojiću.

Očito je i da će sve ovisiti o tome tko će s Bandićem u drugi krug.

 

- No, matematika isto tako pokazuje da je Zagreb bio i ostao većinski građanski, jer kandidati ljevice ukupno dobivaju 46%. Prava će se bitka voditi u drugom krugu kada će naši građani imati priliku reći žele li da se gradom nastavi upravljati stihijski ili žele promjenu, poručuje Ostojić koji je ostao bez komentara na činjenicu da on kao kandidat SDP-a stoji kudikamo lošije od bivšeg kandidata SDP-a za gradonačelnika Davora Bernardića koji je bilježio veću podršku građana po istraživanju portala PolitikaPlus i Ipsos Pulsa u studenom prošle godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, rajko ostojić, ipsos puls