Zagreb

IZBORI: EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: SDP vodi, ali HDZ i Bandićeva lista smanjili zaostatak!

Holjevac može biti prevaga!

Piše: Vanja Deželić

Prema ekskluzivnom istraživanju portala PolitikaPlus i Ipsos Pulsa, provedenom telefonskim putem između 11. i 13. ožujka na uzorku od 1002 građana Grada Zagreba, vidljivo je da koalicija SDP-HNS-HSU premoćno osvaja Skupštinu, no bez još pokojeg političkog partnera neće imati potpunu i željenu kontrolu nad njome. Anketa je na tragu one iz studenog prošle godine, no sitne (i bitne) razlike ipak postoje.

 

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić nadmoćno pobjeđuje u Zagrebu!

 

>> Milanovićeva kocka: Ostojić prolazi znatno slabije od Bernardića i rejtinga SDP-a!

 

>> Analitičari o istraživanju Politika+: Bandiću u drugom krugu opasniji Ferdelji od Ostojića?

Prije četiri mjeseca nismo znali tko je kandidat HDZ-a za gradonačelnika, što je uvelike utjecalo na odluke birača. Tada je još bio aktualan Davor Bernardić tako da je traga ostavilo i to što ga je kao kandidata zamijenio Rajko Ostojić. U međuvremenu su kandidata obznanili i Hrvatski laburisti. Također, prošla anketa je provedena između 8. i 12. studenog, prije pravomoćne presude Radimiru Čačiću, tako da je HNS u međuvremenu izgubio dio potpore, odustao od samostalnog izlaska na izbore i odlučio se prikloniti SDP-u.U globalu, to je pristojna pomoć SDP-u, ali ne i onolika kolika bi bila prije četiri mjeseca. Naime, SDP-HNS-HSU imaju 30,6 posto potpore birača u ovom trenutku. Dok je bio usamljen, SDP je imao 27,2, HNS pet, a HSU 0,6 posto. Time dolazimo do brojke od 32,8 posto, što jasno ukazuje da su izgubili 2,6 posto birača u ova četiri mjeseca. Nezavisna lista Milana Bandića je na 15,1 posto, a bila je na 14,2. Rastao je i HDZ, sa 11,8 na 12,4 posto, ali pad su zabilježili Hrvatski laburisti, i to sa 11,9 na 10,9 posto, baš kao i koalicija HSLS-HSS-Zelena lista, koja je imala 8,9, a sad je na 8,1 posto.

Porasla je pak Nezavisna lista Tatjane Holjevac, i to sa 4,3 na šest posto, što joj osigurava prelazak praga. Najveći su gubitnici u redovima pravaša. Iako su HSP i HČSP koalirali, to im je dovoljno tek za dva posto glasova, dok HSP AS ima 2,6 u odnosu na četiri posto u studenom. Tada smo pisali da bi Milan Bandić za Skupštinu trebao pridobiti naklonost HDZ-a i pravaša, ali pravaši su ispali iz te utrke i Tatjana Holjevac će biti najzanimljivija vladajućima i oporbenjacima zato što nije bila u značajnijim sukobima ni s gradonačelnikom niti sa SDP-om, što se ne može kazati za HDZ, HSLS, HSS i Laburiste.Osim što nam anketa jasno pokazuje rast ili pad stranaka, jasno pokazuje nastavak trenda odudaranja kandidata za gradonačelnika u odnosu na rejting stranke na čijoj je listi. Primjerice, Margareta Mađerić je na svega 2,8 posto potpore, što je za skoro deset postotaka manje od HDZ-a! Dok se vjerovalo da će Drago Prgomet biti kandidat HDZ-a, 5,3 posto birača bilo je na njegovoj strani. Dakle, HDZ neovisno o kandidatu ima svoje biračko tijelo, ali to se biračko tijelo ne želi prikloniti kandidatu te stranke. Baš kao što je slučaj i s drugom velikom hrvatskom strankom. Rajko Ostojić stoji lošije no Davor Bernardić, ima 19,3 posto, što je 11,3 posto manje nego koalicija koja ga je 'izbacila u orbitu'! Tomu je tako jer se glasovi SDP-ovaca "rasipaju" na Laburiste i Ferdeljijevu listu, dok se glasovi HDZ-ovaca, HSP-a i HSP-a AS "rasipaju" prema Bandiću.

Rezultati borbe za gradonačelnika i Skupštinu nam zapravo itekako potvrđuju da kandidati i stranke jedni od drugih nisu ostvarili nikakav profit. Izuzetak su tek nezavisne liste, koje imaju tu prednost, ili manu, što u izboru za gradonačelnika i Skupštinu ističu pojedinca u prvi plan. No za pojedince u Skupštini mjesta nema, potrebno je uspostaviti suradnju kako bi mogli donositi odluke. Koalicija više neće biti, ove koje su se formirale su finalne. Dakle, suradnja će biti "iza očiju javnosti" i možemo se "poigrati" brojkama pa nagađati što bi sve moglo biti.Milan Bandić i HDZ sami ne mogu uspostaviti kontrolu, ali HSLS-HSS-Zelena lista mogla bi biti kontra vladajuće koalicije. Laburisti ostaju upitni i najvjerojatnije će biti neutralni, dok će prava bitka nastati za naklonost Tatjane Holjevac. Bez nje bi Bandić, HDZ i HSLS-HSS-Zelena lista osiguravali 35,6 posto ruku, što je više od 30,6 koliko ima SDP-HNS-HSU. No ako bi pak Holjevac naklonost dala vladajućima to bi bilo presudno. U prošlosti im se već priklanjala više puta, čak i u odlukama kojima se energično protivila - kao projekt Cvjetni. Ne treba smetnuti s uma ni Laburiste, koji će biti sjajan oslonac oporbi, bilo onoj skupštinskoj, bilo onoj gradonačelnikovoj.

Posljednja dva mjeseca uoči izbora bit će ključni u postizanju sporazuma, svojevrsnoj političkoj trgovini i učvršćivanju, odnosno stjecanju, pozicije u Skupštini. A razlika u odnosu na prije četiri mjeseca jest da nisu pravaši ključni za prevlast već Tatjana Holjevac!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, skupština, zagreb