A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/krave.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zanima vas vremenska prognoza: Pogledajte što vam radi krava | Politika+
Scena

METEROLOGIJA : Zanima vas vremenska prognoza: Pogledajte što vam radi krava

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Arizona pokazuje da krave veoma dobro znaju kako će nam biti vrijeme.

Piše: PolitikaPlus/Ivana Horvat

Priče naših starih da se vrijeme može prognozirati na osnovu toga kako se ponašaju životinje, čini se da to nije toliko daleko od istine. Istraživanje provedeno na  Sveučilištu Arizona pokazuje da krave veoma dobro znaju kako će nam biti vrijeme. 

 

Istraživanje, pod vodstvom  Jamison Allena otkrilo je  da krave duže stoje na nogama kada je vruće, a leže kada je hladnije,odnosno pred početak padavina.  Na taj način  čuvaju toplinu ali i energiju. Allen je ova istraživanja predstavio na Američkoj konferenciji o životinjama.

 

- Predviđanje vremenskih uvjete je ono što krave drži zdravim i produktivnim, kaže Allen, te ističe kako će nastaviti istraživanje kako krave reagiraju na druge aspekte vremena kao što je vlažnost.

 

No nisu samo krave te koje navodno mogu predvidjeti kakvo će biti vrijeme. Postoji i hrvatska poslovica 'Lasta nisko - nevrijeme blisko' govori o  mogućnosti da i iz lastavičina leta predvidimo  promjenu vremena.

 

Promjena vlažnosti zraka smeta insektima kojima se lastavica hrani. Prije kiše životinje se smire, a kukci traže sklonište i nisko lete. Zato i pčele koje ne lete daleko od košnice najavljuju loše vrijeme, a što je muha dosadnija, to je kiša vjerojatnija.

 

Prema narodnoj predaji, hrane li se ptice za oluje, kišit će dugo, ako ne, slijedi razvedravanje. Lete li visoko u zraku, vrijeme će vjerojatno biti lijepo. Nizak tlak prije nevremena uzrokuje neugodu u ušima ptica te one lete nisko kako bi je ublažile.

 

Na opadanje tlaka zraka upućuje i mnogo ptica poredanih na žicama. Mačke se češće često  umivaju šapicama iza ušiju, a kornjače se  penju na više mjesto sve  prije jakih kiša.

 

Kad krtice miruju, vjerojatno će se vrijeme poboljšati, odnosno ostati vedro, a ako “podivljaju”, uskoro će kiša. Prije kiše mravi će sagraditi vrlo strmo nakošena brdašca, a galebovi će oluju dočekati skriveni u zaklonu.
A ako vam ne da sve ovo pratiti, možete uvijek pogledati dobru staru vremensku prognozu.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, sveučilište, životinje, lastavice, krava, vrijeme