Tvrtke

ALFATOKSINI : Privremena mjera opreza: Dukat sa 180 farmi prestao otkupljivati milijeko

Otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstevno ispravno mlijeko.

Piše: Ilijana Grgić

Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg mlijeka svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina.

 

Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko

'Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina. Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko.', priopćili su iz Dukata.

 

- Teško nam pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa. Međutim, moramo je provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes, izjavio je Alen Fontana, generalni direktor Dukata za Hrvatsku.

 

Iz Dukata napominju da su proizvođačima  osigurali dostupnost  mikofiksatora kao bi što prije  riješili problem , jer je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana.Obustava otkupa svježeg sirovog mlijeka je privremena mjera te će se otkup nastaviti čim se uzorkovanjem utvrdi da je mlijeko zdravstveno ispravno.

 

Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se za pet dana. U tom se roku očekuje da bi unosom ispravne stočne hrane, ako ju je farmer počeo koristiti, krave trebale početi davati zdravstveno ispravno mlijeko.

 

- Od kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, a s ciljem zaštite potrošača, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka.

 

Sveobuhvatnim sustavom kontrole procesa proizvodnje "od polja do stola", povlačenjem spornih proizvoda i privremenom obustavom otkupa sirovog mlijeka, Dukat želi zaštititi svoje potrošače i osigurati im zdravstveno ispravne i kvalitetne proizvode.", zaključuju iz Dukata.

 

Podsjetimo da je Meggle je već ranije obustavio otkup mlijeka sa farmi  na kojim su otkriveni alfatoksini.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

alaftoksini, farme, megle, mlijeko, dukat