Crna kronika

BIH: Policija: Sedam privedenih u istrazi o ubojstvu svećenika u Zavalju

Županijski ministar policije Šefik Smlatić izjavio je novinarima u Bihaću kako je uz privođenje sedam osoba koje su podvrgnute ispitivanju pretraženo i više objekata koje su oni koristili.

Piše: PolitikaPlus
Županijski ministar policije Šefik Smlatić izjavio je novinarima u Bihaću kako je uz privođenje sedam osoba koje su podvrgnute ispitivanju pretraženo i više objekata koje su oni koristili. 

Sedam osoba privedeno je u ponedjeljak u sklopu istrage o ubojstvu katoličkog svećenika Mije Ivančića, a u policiji Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini uvjereni su kako je riječ o zločinu čiji je motiv koristoljublje te kako on nema drugu pozadinu.

Županijski ministar policije Šefik Smlatić izjavio je novinarima u Bihaću kako je uz privođenje sedam osoba koje su podvrgnute ispitivanju pretraženo i više objekata koje su oni koristili. Policija traga za dokazima koji bi doveli do počinitelja ubojstva, a kao pomoć stigli su i forenzičari iz Sarajeva.

"Uvjeren sam da ćemo dokazati kako je ubojstvo počinjeno iz koristoljublja", kazao je Smlatić tvrdeći kako na području Unsko-sanske županije nema međunacionalne mržnje ili netrpeljivosti koji bi mogli biti izlika za ubojstvo.

Ubojstvo don Mije Ivančića, župnika župe Zavalje na krajnjem sjeverozapadu BiH, u ponedjeljak je oštro osudio i predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

"Pozivam nadležna tijela da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi počinitelji ovog svirepog ubojstva što prije bili otkriveni i kažnjeni", stoji u izjavi proslijeđenoj medijima iz Nikšićeva ureda.

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, koje okuplja istaknute predstavnike četiri najveće monoteističke vjerske zajednice u toj zemlji, u ponedjeljak je posebnom izjavom pozvalo predstavnike vjerskih zajednica i crkava u Bihaću kao i nadležne institucije da izraze solidarnost s katoličkom zajednicom u Bihaću i pruže svu potrebnu pomoć.

"Očekujemo od istražnih tijela da prioritetno uhite počinitelje ovog gnusnog djela kako bi im se izrekla adekvatna kazna. Uspostava pravde od presudne je važnosti za promicanje mira, tolerancije i uzajamnog poštivanja u BiH", stoji u priopćenju.

Iz Međureligijskog su vijeća BiH podsjetili i kako su u prošlosti opetovano naglašavali da se mora pooštriti kaznena politika kada su u pitanju napadi na vjerske objekte i vjerske službenike u toj zemlji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, bih, ubojstvo, svećenik