Zagreb

ANALIZA ISTRAŽIVANJA: BANDIĆ-OSTOJIĆ Krešimir Macan: Milanović je blizu prvog velikog političkog poraza!

'Šef SDP-a je promjenom kandidata preuzeo odgovornost za rezultat.'

Piše: Ivan Klarić

Da su danas izbori Milan Bandić imao bi pobjedu u prvom krugu ali i dobru psihološku prednost pred drugi krug izbora. Donosi to istraživanje Dnevnika NOVE TV koje je proveo IPSOS PULS.

 

>> Bandić vodi u utrci za gradonačelnika Zagreba, Ostojić ga za sada ne sustiže 

 

Milan Bandić bi u prvom krugu da su danas izbori osvojio 36,3 posto glasova. Rajko Ostojić kao kukuriku kandidat imao bi 23 posto birača uz sebe. Od ostalih kandata tu je Vladimir Ferdelji kao kandidat HSLS-a i HSS-a s osvojenih 12,3 posto glasova, a HDZ-ov kandidat, ako to bude Željko Reiner imao bi potporu 8,1 posto birača. Branko Vukšić osvojio bi pak 8 posto birača, a neodlučnih bi bilo 10 posto Zagrepčana.

 

'Na dan promjene kandidata iz središnjice SDP-a su tvrdili da imaju istraživanja po kojima Ostojić vodi Bandića, što je očigledno bila samo jedna u nizu laži koje su tih dana servirane iz središnjice SDP-a.'

No rezultat može biti i drugačiji ako HDZ ima drugog kandiata – Domagoja Miloševića. Bandić bi neznatno povećao prednost na 37,3 posto kao i Rajko Ostojić na 24,9 posto. Ferdelji bi imao 14 posto birača a Branko Vukšić njih 7,6 posto. Domagoj Milošević osvojio bi za HDZ 5,9 posto birača ili manje od Reinera, a neodlučnih je 8,9 posto, javlja Nova TV.

 

Milan Bandić bi u drugom krugu osvojio 52 posto birača, a Rajko Ostojić njih 38 posto. Na izbore neće izaći njih 4,5 posto, a ne zna komu dati glas 5,5 posto birača.

 

Stručnjak za PR i politički marketing Krešimir Macan kaže da rezultati ovog istraživanja pokazuju nekoliko stvari.

 

- Prvo da je Zoran Milanović proizvoljno zamjenio kandidate SDP-a za gradonačelnika Zagreba jer ta odluka nije imala uporišta u istraživanjima. Naime Rajko Ostojić danas ima skoro identičan rezultat kao Davor Bernardić prije nekoliko mjeseci. Dakle izgubili su par mjeseci u kampanji da bi bili tamo gdje su već bili - kao što su neki analitičari previđali to se negativno odrazilo na SDP i njegove kandidate u Zagrebu, ističe Macan dodajući.

 

- Na dan promjene kandidata iz središnjice SDP-a su tvrdili da imaju istraživanja po kojima Ostojić vodi Bandića, što je očigledno bila samo jedna u nizu laži koje su tih dana servirane iz središnjice SDP-a, jasno će naš sugovornik.

 

Ovi rezultati, napominje Macan, otvaraju priliku za nevjerojatan rasplet u Zagrebu.

 

- Da SDP izgubi Zagreb i da to bude prvi veći politički poraz Zorana Milanovića, budući da je promjenom kandidata preuzeo i odgovornost za rezultat, kaže Macan i zaključuje.  

 

- Nedvojbeno Bandić je snažan kandidat, trči trku života i gdje Zagrebčani okom on skokom. I tu je u velikoj prednosti pred Rajkom Ostojićem koji je i dalje primarno ministar zdravlja suočen s puno problema. Pokazalo se da je "jedenje" snijega puno efikasnija kampanja od "zdravstvenih" kampanja koje su promovirale Ostojića. Lokalni izbori su lokalni, dobijaš ih na lokalnu, ne iz središnjice, naposljetku će naš sugovornik.

 

Promjena kandidata za gradonačelnika, ako je suditi po rezultatima ovog istraživanja, nije donijela bitne promjene nabolje za SDP. Da podsjetimo, kada je SDP-ov kandidat za gradonačelnika još bio Davor Bernardić, PolitikaPlus i Ipsos Puls proveli su istraživanje prema kojem bi Bandić pobijedio. No, odnos Bandića i Bernardića, prema tom istraživanju, u prvom krugu gotovo je pa jednak današnjem odnosu Bandića i Ostojića. A da stvar za SDP bude još gora, što se tiče drugog kruga, Bernardić je prema našem istraživanju stajao kudikamo bolje nego što je to danas slučaj s Ostojićem i imao je šanse iznenaditi Bandića. Više o tom istraživanju pročitajte OVDJE.

 

Da rezimiramo. Promjena kandidata SDP-u nije donijela preveliku korist. Naprotiv. I premda je do izbora preostalo još dosta vremena, činjenica je da Milan Bandić, ako je vjerovati istraživanjima, sigurno plovi prema još jednom mandatu na čelu metropole.

 

>> EKSKLUZIVNO Istraživanje Ipsos Pulsa za PolitikaPlus: Bandić pobjeđuje u Zagrebu! 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krešimir macan, rajko ostojić, milan bandić