Hrvatska

ANTIFAŠIST: U 93. godini je umro narodni heroj i partizanski general Rade Bulat

U javnosti je, u samostalnoj Hrvatskoj, u više navrata otvarano pitanje njegove odgovornosti za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima nakon bitke za Krašić u siječnju 1943., ali nije optužen pred sudom.

Piše: PolitikaPlus

Sudionik Narodnooslobodilačkog rata, narodni heroj i partizanski general Rade Bulat umro je u 93. godini, priopćio je Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Bio je istaknuti član Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i njegova Savjeta antifašista doprinosivši svojim aktivnim radom afirmaciji demokratske i antifašističke Hrvatske, ističe SABA RH.

Rade Bulat rođen je 28. kolovoza 1920. u Vrginmostu, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Sisku, Gradiški i Zagrebu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Članom Komunističke partije Jugoslavije postao je 1939. Narodnim herojem proglašen je 24. prosinca 1953. godine, a bio je i zastupnik u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske i član CK KPH.

U javnosti je, u samostalnoj Hrvatskoj, u više navrata otvarano pitanje njegove odgovornosti za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima nakon bitke za Krašić u siječnju 1943., ali nije optužen pred sudom. Bulat je te optužbe u više navrata odbacio.

Posljednji ispraćaj Rade Bulata bit će na Mirogoju u Grobnici narodnih heroja, u četvrtak, 31. siječnja, u 13,20 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

partizani, SABA, rade bulat