Hrvatska

EUROBAROMETAR : Europljani zabrinuti zbog zagađenja zraka

Gotovo četiri od pet sudionika istraživanja vjeruje da bi EU trebala predložiti dodatne mjere za rješavanje zagađenja.

Piše: PolitikaPlus

Većina europskih građana, njih 56 posto, smatra da se kvaliteta zraka u Europi pogoršala u posljednjih deset godina, a njih šezdeset posto smatra da nisu dovoljno informirani o kvaliteti zraka u svojoj zemlji, proizlazi iz novog istraživanja Eurobarometra.

 

 Istraživanje se fokusiralo na razinu znanja o problemima kvalitete zraka, na stupanj svijesti o problemima vezanim uz zagađenje i na stajališta o promjenama kvalitete zraka u posljednjih deset godina, na glavne uzročnike zagađenja, alternativne energetske opcije te mjere koje se poduzimaju na europskoj razini i koje građani individualno poduzimaju.

 

Zagađenje je odgovorno za respiratorne infekcije, alergije, bolesti i čak karcinome pluća, te za oko 420.000 slučajeva preranih smrti godišnje i smanjuje očekivanu životnu dob za oko osam mjeseci.

Istraživanje je provedeno na uzroku od 25.525 europskih građana, između 24. i 26. rujna prošle godine u 27 zemalja članica EU-a. Iz istraživanja pod nazivom "Stajališta Europljana prema kvaliteti zraka" proizlazi da 56 posto Europljana vjeruje da se kvaliteta zraka u Europi pogoršala u posljednjih 10 godina.

 

U Italiji, čak 81 posto ispitanika tog je mišljenja, a na Cipru, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Španjolskoj njih između 70 i 75 posto. Šesnaest posto ih vjeruje da se kvaliteta zraka poboljšala, pri čemu su najpozitivniji Česi. Šezdeset posto ispitanika ne smatra se dovoljno informiranima o kvaliteti zraka u svojoj zemlji.

 

Najinformiranijima se smatraju Finci, a iznad europskog prosjeka su i Mađari, Slovenci, Danci, Česi i Austrijanci.Građani kao najveći problem vide emisije iz vozila, te emisije iz industrijske proizvodnje, a posljedično upravo električna vozila smatraju najboljim načinom poboljšanja kvalitete zraka.

 

Među mjerama koje su sami poduzeli kako bi na pojedinačnoj osnovi utjecali na kvalitetu zraka, građani su naveli manje korištenje automobila a više hodanja, korištenja javnog prijevoza i bicikla. Polovica ih smatra da bi se problem onečišćenja trebao rješavati na europskoj razini.

 

Gotovo četiri od pet sudionika istraživanja vjeruje da bi EU trebala predložiti dodatne mjere za rješavanje zagađenja.Na pitanje koja bi se energetska opcija trebala preferirati u njihovoj zemlji u sljedećih trideset godina, velika većina se odlučila za obnovljive izvore.

 

Zagađenje je odgovorno za respiratorne infekcije, alergije, bolesti i čak karcinome pluća, te za oko 420.000 slučajeva preranih smrti godišnje i smanjuje očekivanu životnu dob za oko osam mjeseci.

 

Opća uprava Europske komisije za okoliš trebala bi do kraja ove godine predstaviti sveobuhvatnu reviziju europskih politika o borbi protiv zagađenja zraka.

 

Osim toga, godina 2013. proglašena je "Godinom zraka". Dodatno, EK je organizirala javne konzultacije o tome kako bi se moglo poboljšati kvalitetu zraka u Europi. Konzultacije traju do 4. ožujka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUBAROMETAR, ZAGAĐENJE, EU