A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/haag-icty-zgrada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Oslobađajuća haška presuda Haradinaju postala je i pravomoćna | Politika+
Crna kronika

HAAG: Oslobađajuća haška presuda Haradinaju postala je i pravomoćna

'Nijedna strana nije podnijela žalbu na oslobađajuću presudu nakon suđenja Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju te je stoga presuda postala pravomoćna i slučaj je sad zaključen.'

Piše: PolitikaPlus
'Nijedna strana nije podnijela žalbu na oslobađajuću presudu nakon suđenja Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju te je stoga presuda postala pravomoćna i slučaj je sad zaključen.'

Oslobađajuća haška presuda protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i dvojice njegovih suradnika postala je pravomoćna nakon što u propisanom roku nijedna od strana u postupku nije najavila žalbu, priopćeno je iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Nijedna strana nije podnijela žalbu na oslobađajuću presudu nakon suđenja Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju te je stoga presuda postala pravomoćna i slučaj je sad zaključen", kazala je na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu glasnogovornica suda Magdalena Spalinska.

Haški je sud 29. studenoga na ponovljenom suđenju oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, ratnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) a oslobodio je svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, također zapovjednika u OVK-u, te naložio i njihovo puštanje na slobodu.

Sud je utvrdio da nije postojao udruženi zločinački pothvat kao što je bilo navedeno u optužnici.

Haradinaj i njegovi suradnici Brahimaj i Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama Albancima, Srbima, Romima, Crnogorcima, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici.

Iako je presudom utvrđeno da se dio zločina navedenih u optužnici - od ubojstava do zlostavljanja - doista i dogodio, vijeće je utvrdilo da trojica optuženih za njih nisu kriva.

Vijeće je, štoviše, u nekoliko slučajeva utvrdilo da je Haradinaj kad je čuo za zlostavljanja intervenirao kako bi ih spriječio i zatočene oslobodio.

Trojica kosovskih Albanaca prvi puta su suđena za ove zločine 2008. kada su Haradinaj i Balaj oslobođeni a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Odlukom žalbenog vijeća presuda za te zločine poništena je i vraćena na ponovno suđenje zbog sumnji da je tada došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Ponovljeno suđenje započelo je u kolovozu prošle godine a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora, dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Optuženi nisu izvodili obranu smatrajući da se nisu imali od čega braniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAAG, Ramush Haradinaj