Hrvatska

ZABRINJAVAJUĆE: Vlada svojim (ne)radom u manje od godinu dana izgubila skoro polovicu potpore građana!

Unatoč oštrom padu SDP-a, HDZ nije ništa profitirao, i dalje je nepopularan.

Piše: PolitikaPlus/tportal

Vlada godinu dana od potvrde u Saboru uživa potporu 36,6 posto građana (prije mjesec dana 37,5 posto), dok vladinu politiku ne podržava 48,9 posto građana (prema 46,9 posto iz prosinca) uz 14,4 posto neodlučnih. U odnosu na prošlomjesečne rezultate zabilježen je rast među nepodržavateljima politike Vlade (od 2 postotna poena). U usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači ta se podrška strmoglavo spustila s tadašnjih 69,3 posto na sadašnjih 36,6 posto, piše tportal.

SDP početkom siječnja bilježi i najslabiji rezultate od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno 26 posto (prema prošlomjesečnih 26,5 posto, ili najviših 34 posto iz veljače prošle godine). Unatoč ovom padu potpore SDP je i dalje vodeća hrvatska stranka s još uvijek izraženom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom.

HDZ, unatoč padu potpore Vladi i padu ocjene za njezin rad, nije uspio zabilježiti veći porast izbora koji početkom ovog mjeseca iznosi 19,2 posto (prema 19,3 posto iz prosinca; u posljednjih pola godine izbor HDZ-a se kreće između 19,0 i 19,5 posto)

HDZ, unatoč padu potpore Vladi i padu ocjene za njezin rad, nije uspio zabilježiti veći porast izbora koji početkom ovog mjeseca iznosi 19,2 posto (prema 19,3 posto iz prosinca; u posljednjih pola godine izbor HDZ-a se kreće između 19,0 i 19,5 posto).

Uz ove dvije stranke još samo Laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini i to s izborom od 9,7 posto (prema 10,2 posto iz prosinca). HNS je na četvrtom mjestu s vrlo sličnim rezultatom iz prosinca (sada 3,2 posto prema prošlomjesečnih 3,3 posto).

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 40,0 posto (prošli mjesec 38,2 posto) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Dragutin Lesar s izborom od 7,2 posto (prošli mjesec 8,5 posto), dok je premijer Zoran Milanović na trećem mjestu s izborom od 6,2 posto (prošli mjesec 7,4 posto).

Osuđujuća presuda bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu još je prošli mjesec priskrbila vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara gdje se zadržao i ovaj mjesec s izborom od 18,2 posto (prema prošlomjesečnih 19,6 posto). Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je nakon ostavke prouzrokovane preinakom sudske presude za nesreću u Mađarskoj pao na ljestvici negativnog doživljaja i sad je s izborom od 16,5 posto na drugom mjestu (u prosincu je bio drugi s izborom od 18,9 posto, a u studenom prvi s izborom 27,2 posto).

Slijedi predsjednik vodeće opozicijske stranke Tomislav Karamarko koji je negativan izbor za 16,1 posto građana (prije mjesec dana 15,9 posto) kojemu očito ne pomaže zaoštravanje ideološke retorike. Zoran Milanović je na četvrtom mjestu s izborom od 11 posto čime je nastavljen uzlazni trend negativnog doživljaja hrvatskog premijera što je ujedno i njegov najnegativniji doživljaj od početka mjerenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

javno mnijenje, vlada, potpora