Zagreb

ZGFORUM: Predstavljen sažetak 'ZagrebPlana' - Razvojne strategije Grada Zagreba

"ZagrebPlan" sažeto prikazuje strateške ciljeve, mjere, vizije i prioritete Strategije, rekla je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo, dodavši da ona predstavlja i kratak vodič kako provoditi Strategiju.

Piše: PolitikaPlus

Sažetak "ZagrebPlana", koji donosi opis procedura i proces nastajanja "Razvojne strategije Grada Zagreba - Strateška razvojna usmjerenja do kraja 2013.", predstavljen je danas u prostoru ZgForuma.

"ZagrebPlan" sažeto prikazuje strateške ciljeve, mjere, vizije i prioritete Strategije, rekla je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo, dodavši da ona predstavlja i kratak vodič kako provoditi Strategiju.

Za svaku mjeru je, dodala je, označeno upravno tijelo Grada Zagreba koje je nositelj mjere i koje je zaduženo za daljnju koordinacija kod provedbe tih mjera.

Naglasila je da je Razvojna strategija temeljni strateški dokument, na kojem su radili više od tri godine te da ga je Gradska skupština usvojila u travnju ove godine nakon "komplicirane procedure i složenog participativnog procesa".

Podsjetivši na sve aktivnosti namijenjenih komunikaciji s javnošću koje su se odvijale u prostoru ZgForuma, koji danas obilježava prvu godišnjicu postojanja, najavila je da će se u tom prostoru 22. siječnja iduće godine otvoriti izložba o javnim gradskim prostorima iz opusa arhitekta Miška Kranjca.

Voditeljica izrade ZagrebPlana Irena Matković naglasila je da Strategija već donosi neke rezultate te da baza projekata koji će biti prikladni za apliciranje prema EU fondovima raste. "Radi se o projektima koji dolaze iz gradskih Ureda i Holdinga, a Strategija je preduvjet za njihovu kandidaturu", objasnila je.

Naglasila je da je Gradski ured započeo s analizom i prikupljanjem podataka, a početkom sljedeće godine, kako je najavila, održat će se niz radionica kao i 'think tank' s arhitektima kako bi se naglasio prostorni aspekt koji će služiti kao podloga za izradu prostornih planova.

"Mislim da je ZagrebPlan najbolje i najpotpunije obavljen posao koje je Zagreb u posljednje vrijeme napravio", istaknuo je predsjednik Udruženje hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak. Ocijenio je kako se ne radi o setu lijepih slika, već o puno naprednijem dokumentu koji služi kao participativni modul za prostorno upravljanje gradom.

Vezano uz obilježavane prve godišnjice postojanja ZGForuma, ocijenio je da se u tom prostoru podiže nivo opće arhitektonske izvrsnosti.

Svrha izrade ZagrebPlana - Razvojne strategije Grada Zagreba bila je pridonijeti uspješnom i učinkovitom upravljanju razvojem, kao i pripremi tijela gradske uprave i ostalih nositelja razvoja za bolje korištenje pretpristupnih fondova Europske unije te fondova koji će biti dostupni po ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Razvojnu strategiju Grada Zagreba "ZagrebPlan" koordinirao je i izradio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, imenovani regionalni koordinator za Grad Zagreb, u suradnji sa širokom mrežom partnera sastavljenom od predstavnika gradskih upravnih tijela, trgovačkih društava i institucija te stručnjaka iz pojednih područja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, RAZVOJNE STRATEGIJE, ZagrebPlan