Zagreb

SVEUČILIŠTE: Obilježena je 95. obljetnica Medicinskog fakulteta u Zagrebu

'Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je prije 95 godina izravno Sabor, što je presedan u hrvatskom visokom školstvu i svjedoči kako je već te 1917. postojala svijest o iznimnoj važnosti akademske medicine na nacionalnome tlu za razvoj našeg liječništva ali i čitavoga društva.'

Piše: PolitikaPlus
'Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je prije 95 godina izravno Sabor, što je presedan u hrvatskom visokom školstvu i svjedoči kako je već te 1917. postojala svijest o iznimnoj važnosti akademske medicine na nacionalnome tlu za razvoj našeg liječništva ali i čitavoga društva.'

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedna je od vodećih nastavnih i znanstvenih ustanova u zemlji koja je postavila temelje hrvatske medicine, oblikovala našu medicinsku prošlost, te je najvažniji nositelj naše medicinske sadašnjosti i budućnosti, rečeno je danas u Zagrebu prigodom svečanog obilježavanja 95. obljetnice tog fakulteta.

"Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je prije 95 godina izravno Sabor, što je presedan u hrvatskom visokom školstvu i svjedoči kako je već te 1917. postojala svijest o iznimnoj važnosti akademske medicine na nacionalnome tlu za razvoj našeg liječništva ali i čitavoga društva", kazao je dekan toga fakulteta Davor Miličić na svečanosti u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK). "Fakultet je danas jedna od vodećih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta te ugledna i uspješna nastavna i znanstvena ustanova s međunarodnim ugledom koju pohađa dvije tisuće studenata raspoređenih na šest godina studija, a zapošljava više od 500 djelatnika u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima te gotovo 300 djelatnika u administraciji i ostalim službama", istaknuo je.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš kazao je kako se osnutkom Medicinskog fakulteta u Zagrebu prije 95 godina Hrvatska opredijelila za moderno i inicijativno sveučilište koje će odgovarati potrebama vremena i kroz koje će se oslanjati na svoje intelektualne potencijale i kreativnost. "Time je počela sjajna povijest - naša medicina danas je ucrtana u kartu Europe i svijeta, te doprinosi istraživačkoj prepoznatljivosti sveučilišta i njegovoj pripadnosti među petstotinjak najuspješnijih sveučilišta u svijetu", kazao je Bjeliš.

Obljetnicu Fakultetu čestitali su i ministar zdravlja Rajko Ostojić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika, potpredsjednik hrvatskog Sabora Željko Reiner, te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić. Kusić je istaknuo kako taj fakultet po nastavnom i znanstvenom radu, organizaciji i tradiciji pripada u sam vrh hrvatske akademske zajednice te se može usporediti s najprestižnijim institucijama u Europi i svijetu.

Svečanoj akademiji, kojoj je visoki pokrovitelj predsjednik Ivo Josipović, nazočili su brojni ugledni gosti i dužnosnici među kojima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo-Lučić, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba Zvonimir Šostar, predsjednik zagrebačke gradske skupštine Davor Bernardić, te dekani i prodekani drugih fakulteta, predstavnici diplomatskog zbora, kao i aktivni i umirovljeni suradnici Fakulteta i studenti.

Na proslavi su dodijeljene i nagrade "Medicina" Zakladi "Ana Rukavina" te posthumno liječniku Jerryju Blaskovichu, koje se dodjeljuju u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude "u čast i slavu Medicine, Čovjeka i Humanosti".

Uručene su i Dekanove nagrade studentima Fakulteta za najbolji uspjeh na studiju i za najbolji znanstveni rad u akademskoj godini 2011/12., posebna Dekanova nagrada za opći doprinos radu i ugledu Fakulteta, a nagradama su nagrađeni i najuspješniji znanstvenici Fakulteta koji su obranili disertaciju u protekloj akademskoj godini. Dodijeljena je i Zahvalnica dekana za izniman doprinos radu i promicanju ugleda Fakulteta, Povelja za osobit doprinos Fakultetu u međunarodnoj suradnji, a Zahvalnice su predane i nastavnicima i suradnicima Fakulteta umirovljenima u protekloj akademskoj godini.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

medicinski fakultet, zagreb