Zagreb

MLADI: Edukacijom do zaštite reproduktivnog zdravlja mladih

Organizirati će se 4 edukacije.

Piše: PolitikaPlus

Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi projekt  'Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih'. U okviru navedenog projekta organizirati će se 4 jednodnevne edukacije za djelatnike škola kako bi ih se motiviralo na aktivniju ulogu u zaštiti i unaprijeđenju reproduktivnog zdravlja učenika.Ciljevi projekta su podizanje svijesti djelatnika škole o važnosti zaštite reproduktivnog zdravlja učenika uključujući cijepljenje učenica s HPV cjepivom, unaprjeđivanje partnerskog odnosa djelatnika škole-roditelja-učenika-školskih liječnika i razvijanje zajedničkog postupnika na relaciji škola-školska ambulanta-obitelj.

 

U Hrvatskoj godišnje oko 370 žena oboli od raka vrata maternice, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije. Danas niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog raka vrata maternice.

Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih je bitan čimbenik ne samo njihovog osobnog zdravlja već i napretka čitavog društva. Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice. Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.U Hrvatskoj godišnje oko 370 žena oboli od raka vrata maternice, a umre ih više od 100. Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima predstadije koji se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije. Danas niti jedna žena ne bi smjela umrijeti zbog raka vrata maternice.Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno-prenosivih infekcija (odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju dob, vjernost u partnerskim odnosima, redovita i pravila uporaba kondoma, što manji broj partnera) specifične mjere prevencije obuhvaćaju edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa B.

U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B. Cijepljenje protiv HPV infekcije uključeno je kao preporučeno cijepljenje u „B programu“ cijepljenja Republike Hrvatske koji donosi Ministar zdravlja.

U Gradu Zagrebu provodi se cijepljenje djevojčica od 12-13 godina, a troškove snosi Grad Zagreb.

 

Prije cijepljenja obavezno se organizira edukacija roditelja potencijalnih cijepljenika sa svim potrebnim informacijama o bolesti protiv koje se cijepi kao i o cjepivu  samom. Nažalost odaziv u Zagrebu je oko 10%.

Preporuke proizašle iz istraživanja naglašavaju važnost što atraktivnijeg pristupa edukaciji o HPV-u uporabom suvremene tehnologije te organizacija cijepljenja kroz školski sustav. Cijepljenje se ne smije promatrati kao izolirana aktivnost, već kao dio cjelovitog preventivnog pristupa.

 

Prevencija ne smije biti usmjerena isključivo na sprječavanje spolno prenosivih bolesti i/ili neželjene trudnoće, već na usvajanje općenito odgovornog seksualnog ponašanja koje će u životu mladih omogućiti ostvarenje željenog roditeljstva i izbjegavanje neželjenih posljedica rizičnih ponašanja kao otežano zanošenje ili zloćudne bolesti.Najdjelotvornije mjere u sprječavanju HPV infekcije su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje i redoviti preventivni/ginekološki/dermatovenerološki pregledi.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAD ZAGREB, edukacija mladih