Zagreb

SVEČANOST: Zagrebačka II. gimnazija svečano proslavila 100. rođendan

'To je moguće samo zato što je ova škola stotinu godina uvijek bila u vrhu srednjeg obrazovanja.'

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačka II. gimnazija je obilježila stotu obljetnicu svojeg postojanja posebnom svečanošću kojoj je nazočio velik broj bivših i sadašnjih učenika i profesora te škole, te brojni ugledni gosti i istaknuti predstavnici hrvatskih obrazovnih i političkih institucija.

Rođendanskoj proslavi nazočio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je pohvalio status II. gimnazije u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu, istaknuvši kako je ta škola iznjedrila brojna sjajna imena hrvatskoga društva u području kulture, politike, znanosti, obrazovanja i sporta. "Bivši učenici II. gimnazije ono su što zovemo elita našega društva. To je moguće samo zato što je ova škola stotinu godina uvijek bila u vrhu srednjeg obrazovanja", kazao je predsjednik Josipović.

Rođendanskoj proslavi nazočio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je pohvalio status II. gimnazije u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu, istaknuvši kako je ta škola iznjedrila brojna sjajna imena hrvatskoga društva u području kulture, politike, znanosti, obrazovanja i sporta

Općoj gimnaziji u Križanićevoj ulici značajnu obljetnicu u ime zagrebačke gradske uprave i gradonačelnika Milana Bandića čestitala je dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, koja je kazala kako su ta škola i njezini profesori "motiv, motor i uzor" svima koji su na bilo koji način angažirani u javnom životu.

Savjetnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić osvrnula se na izuzetne rezultate koje II. gimnazija postiže sa svojim darovitim učenicima, a rođendan je II. gimnaziji čestitao i predsjednik zagrebačke gradske skupštine Davor Bernardić.

Ravnatelj Drago Bagić kazao je da je najbolji način kako sažeti stotinu godina jedne institucije govoriti o ljudima koji su je pohađali i koji su u njoj predavali i predaju. "Oni su ti koji su stvarali i oblikovali osebujan duh II. gimnazije, čineći je uvijek prepoznatljivom bez obzira na nazive koje smo učestalo mijenjali i brojne zgrade koje smo nastanjivali", kazao je.

Posebno se osvrnuo na reputaciju te škole kao škole koja brine o svojim đacima, te pohvalio dobru atmosferu školskoga kolektiva kojega su danas članovi brojni bivši učenici škole. "Danas II. gimnazija slovi kao jedna od najboljih škola grada Zagreba. Ona je jedna iznimno vitalna stogodišnja dama koja s lakoćom odgovara na izazove novog vremena", kazao je Bagić.

Svečanost je uveličao nastup mješovitog zbora i gudačkog orkestra Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, a obilježavanju značajnog jubileja nazočila je i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, te potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić i brojni drugi istaknuti i uvaženi gosti.

Zgradu srednjih škola u Križanićevoj projektirao je 1930. arhitekt Egon Steinmann a zgrada je svečano otvorena 14. rujna 1932., od kada u njoj djeluje Kraljevska II. realna gimnazija. Od školske godine 1945./46. mijenja ime u Druga gimnazija (muška) u Zagrebu, a školske godine 1958./59. u Gimnazija braće Ribar. Od 1973. II. gimnazija sa VII. gimnazijom čini Obrazovni centar za kulturu i umjetnost. Pod današnjim nazivom počinje djelovati nakon ukidanja tzv. usmjerenog obrazovanja 1991. Danas II. gimnaziju pohađa oko 740 učenika raspoređenih na po šest razreda svake generacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo josipović, gimnazija, zagreb