A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/arsen-dedic-034.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Arsen Dedić 14. prosinca u Vip clubu održava scenski portret | Politika+
Zagreb

POSLASTICA: Arsen Dedić 14. prosinca u Vip clubu održava scenski portret

Njegove pjesme postale su opće dobro, postale su narodne pjesme, kao izvor poezije 21. stoljeća.

Piše: PolitikaPlus

U petak, 14. prosinca u Vip clubu, Trg bana Jelačića 9 u 19 sati, Teatar poezije po autorskoj zamisli i režiji Gorana Matovića u okviru Zagrebačkih posveta priređuje multimedijalno događanje pod naslovom „Pjesnik opće prakse“. U živoj dionici Zagrebačkih posveta poznati umjetnici grade scenski portret velikog kantautora udjelom govora, glazbe, pjeva i filma.

Njegove pjesme postale su opće dobro, postale su narodne pjesme, kao izvor poezije 21. stoljeća. Arsen stvara nevjerojatnom lakoćom, čini se da se pjesme same pišu, a glazba sama komponira

U programu sudjeluju: Arsen Dedić, Dijana Vidušin, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Vesna Tominac  Matačić, Branko Bulić i Goran Matović. Arsen Dedić pjesnik i pjevač, jedan od najvećih koje smo imali. Kroničar ljubavi i sredozemnog duha, on spaja elitni kriterij odgojen na najvišim književnim vrijednostima s pučkim govorom. Otkad se pojavio, Dedić je pokrenuo pravu sentimentalnu revoluciju.

Odjek tog glasa oblikovao je jezik ljubavi pa se nakon Arsena o ljubavi počelo pisati i govoriti drugačije. Arsen Dedić polazi od ideala, istovjetnosti mladosti i ljubavi, koje spaja glazbom i poezijom. S vremenom se u taj čisti doživljaj uvlači ironija i kritički doživljaj stvarnosti.

Njegove pjesme postale su opće dobro, postale su narodne pjesme, kao izvor poezije 21. stoljeća. Arsen stvara nevjerojatnom lakoćom, čini se da se pjesme same pišu, a glazba sama komponira.

U kompaktnom sivilu šezdesetih godina, šansone Arsena Dedić jedna su od prvih naznaka rumenila na obzoru, koje su obećavale dolazak drugih vremena i drugačijeg života. Pjesnik koji je vođen slutnjom slobode i otvorenosti egzistencije tražio za svoje stihove krila glazbe, ako je potrebno i malo sentimentalne, upustio se od najranijeg u gonetanje znamenja vremena.

Nasuprot dolasku vremena ironije, Dedić traži da vjerujemo samo svom srcu makar nas ono raznijelo kao nagazna mina. Okus ljubavi u okusu mora, okusu soli objavljuje nagovor prirode, imperativ spontanosti, bez obzira na društvene konvencije što se tome suprostavljaju. Zvonimir Mrkonjić Glumci i glazbenici u ovoj osebujnoj scenskoj kompoziciji razvijaju živi dijalog s pjesnikom i njegovim djelom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, arsen dedić, posveta