A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/danijel-ivin-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Danijel Ivin novi predsjednik Savjeta antifašista RH | Politika+
Hrvatska

SABA RH: Danijel Ivin novi predsjednik Savjeta antifašista RH

Drago Pilsel je potvrđen kao potpredsjednik, kao još jedna potpredsjednica izabrana je i Nataša Mataušić.

Piše: P/H

Povjesničar Daniel Ivin izabran je za novog predsjednika Savjeta antifašista Republike Hrvatske, kao savjetodavnog tijela Saveza antifašističkih boraca i antifašista Reublike Hrvatske (SABA RH).

Uz Ivina, na jučerašnjoj sjednici Savjeta, Drago Pilsel je potvrđen kao potpredsjednik, kao još jedna potpredsjednica izabrana je i Nataša Mataušić, a dosadašnji predsjednik Branko Caratan ostao je član Izvršnog odbora Savjeta, priopćio je Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Članovi Savjeta upozorili su da je galopirajuće siromaštvo u Hrvatskoj rezultat i neobuzdanog liberalizma te da se antifašizam danas mora definirati i kao otpor raznim oblicima imperijalizma.

Daniel Ivin izjavio je da će u idućem razdoblju Savjet antifašista intenzivno raditi kako bi postao djelotvornijim u obrani baštine antifašizma, zaštite ljudskih prava i konsolidacije demokratskih vrijednosti. Članovi Savjeta upozorili su da je galopirajuće siromaštvo u Hrvatskoj rezultat i neobuzdanog liberalizma te da se antifašizam danas mora definirati i kao otpor raznim oblicima imperijalizma.

Nakon sjednice Savjeta održan je razgovor s ministrom branitelja Predragom Matićem koji je istaknuo da su antifašistički borci ratni veterani, pravi domoljubi i branitelji. Kako navodi SABA RH, ministar Matić rekao je i da da ga pogađa to što je država u proteklom dvadesetogodišnjem razdoblju diskriminirala pripadnike Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

Ministar Matić istaknuo je i da postoji čak 1.160 udruga branitelja, ali da niti jedna ne okuplja nezaposlene branitelje. Stoga bi se braniteljska populacija trebala ugledati na primjer što su ga, u organizacijskom smislu, dali i ostavili borci NOB-a. Matić se založio i za podizanje spomenika neznanom junaku, kojim bi se komemorirali svi što su položili svoje živote za slobodu Hrvatske tijekom povijesti.

Bivši predsjednik Republike Stipe Mesić, ujedno član Savjeta i počasni predsjednik SABA-e RH, rekao je da su branitelji Domovinskoga rata obranili ono što su borci NOB-a ostvarili svojim otporom protiv nacista, fašista, ustaša i četnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predrag matić, antifašizam, drago pilsel, danijel ivin, Savjet antifašista RH, saba