Hrvatska

PROBLEMI: Sjeverna Koreja ozbiljno razmišlja o odgodi lansiranja rakete

'Tijekom priprema pojavili su se stanoviti problemi, zbog čega su naši znanstvenici i inženjeri morali ozbiljno razmisliti o mogućnosti odgode lansiranja.'

Piše: PolitikaPlus

Sjeverna Koreja je rekla da razmišlja o odgodi spornog lansiranja rakete dugog dometa planirana između 10. i 22. prosinca, ne navodeći razloge eventualne odgode.

Tu je informaciju Povjerenstvo za svemirsku tehnologiju navelo u priopćenju službene sjevernokorejske agencije KCNA-e.

"Sada smo u završnoj fazi priprema za lansiranje", objavilo je povjerenstvo. "No tijekom priprema pojavili su se stanoviti problemi, zbog čega su naši znanstvenici i inženjeri morali ozbiljno razmisliti o mogućnosti odgode lansiranja." Povjerenstvo nije navelo druge pojedinosti.

Američki znanstveni institut US-Korea Institute pri sveučilištu Johna Hopkinsa rekao je u petak, pozivajući se na satelitske snimke, da bi se pripreme za sjevernokorejsko lansiranje mogle odgoditi zbog velike količine snijega.

Sjeverna Koreja je prošlog tjedna najavila da će između 10. i 22. prosinca lansirati raketu kako bi u orbitu postavila satelit za promatranje Zemlje, nakon analize pogrješaka počinjenih u ranijem neuspjelom pokušaju lansiranja u travnju.

Sjedinjene Države, Rusija, Japan, Južna Koreja i mnoge druge zemlje optužuju Pjongjang da zapravo želi izvesti pokusno lansiranje balističke rakete, čime krši rezolucije UN-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

raketa, sjeverna koreja, lansiranje