Regija

'NIŠTA ČUDNO': U Bileći uklonili spomenik partizanima pa podižu novi četnicima

Umjesto postamenta s petokrakom već je postavljen stup visok preko dvanaest metara na kojemu će stajati obilježja četničkog pokreta.

FOTO: depo.ba
Piše: P/H

Lokalne vlasti u gradiću Bileća u istočnoj Hercegovini odlučile su ukloniti spomenik partizanima koji je podignut nakon Drugog svjetskog rata, a na njegovu mjestu izgraditi novi i to posvećen četnicima, prenijeli su u srijedu mediji u Bosni i Hercegovini.

Gradnja spomenika četnicima već je počela nakon što je sa središnjeg gradskog trga uklonjeno obilježje koje je podsjećalo na činjenicu da su pripadnici 10. hercegovačke brigade tadašnje narodno-oslobodilačke vojske 1944. godine oslobodili Bileću.

NIŠTA ČUDNO: "Kad su mogli partizani praviti spomenik partizanima, mogu i četnici četnicima"

Umjesto postamenta s petokrakom već je postavljen stup visok preko dvanaest metara na kojemu će stajati obilježja četničkog pokreta.

Odluku o ovom građevinskom zahvatu donijelo je općinsko vijeće Bileće, a općinski načelnik Miljan Aleksić ocijenio je da u tome nema ništa čudno.

"Kad su mogli partizani praviti spomenik partizanima, mogu i četnici četnicima", kazao je Aleksić u izjavi koju je prenijela televizija BHT 1.

Općinske vlasti Bileće snosit će i dio troškova gradnje spomenika četnicima, no Milorad Vujović, predsjednik organizacijskog odbora za gradnju, nije želio otkriti koliko će oni točno iznositi. Kazao je tek da će veći dio potrebnog iznosa biti osiguran donacijama i "dobrovoljnim akcijama".

"To što govore da se radi o rehabilitaciji fašizma, to su komunističke predrasude", kazao je Vujović, kako ga citira Dnevni avaz.

Nemanja Papić, predsjednik bilečkog ogranka SUBNOR-a, udruge koja okuplja nekadašnje partizane, kazao je da oni nisu mogli ništa učiniti da se sve to spriječi jer su odluku donijele općinske vlasti i to unatoč činjenici da je SUBNOR upisan kao vlasnik zemljišne čestice na kojoj se sada provode povijesno-arhitektonske intervencije.

"Spomenik antifašistima brutalno je uklonjen", kazao je Papić dodajući da bivši partizani ipak neće odustati te da će učiniti sve da spomenik vrate tamo gdje mu je i bilo mjesto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nemanja Papić, spomenici, četnici, bileća, subnor, Miljan Aleksić