A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nogomet-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Šola: Izmanipulirao me Uefin istražitelj Bokšić, lažno optuživši Marića | Politika+
Sport

PROCES: Šola: Izmanipulirao me Uefin istražitelj Bokšić, lažno optuživši Marića

Gredelj o UEFA-i: 'Ponašanje jedne tako moćne međunarodne organizacije je na razini neuke stranke.'

Piše: PolitikaPlus

U parnici kojom bjelovarski nogometni sudac Bruno Marić od Uefe traži milijun eura odštete danas je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola izjavio da ga je izmanipulirao navodni Uefin istražitelj Robin Bokšić koji je Marića bez dokaza optužio za namještanje finalne utakmice Hrvatskoga nogometnog kupa 2009.

Robert Šola je na daruvarskom Općinskom sudu ispričao da je tragom priče o nogometnoj kladioničarskoj aferi preko "osobe iz kruga nogometa koja je i danas visokopozicionirana" došao do Robina Bokšića koji se predstavio kao glavni Uefin istražitelj namještanja utakmica.

Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj izjavio je za Hinu da je iznenađen "nečasnim ponašanjem Europske nogometne federacije (Uefa) jer se u godinu dana nije udostojila odgovoriti na tužbu".

Bokšić mu je rekao da je kao pripadnik njemačke tajne policije bio ubačen u kladioničarsku mafiju s njemačkim Hrvatima braćom Šapinom na čelu, a nakon njihova uhićenja postao je glavni Uefin istražitelj. Predočio mu je i dokumentaciju Uefe o navodnom namještanju finalne utakmice Hrvatskog kupa između Dinama i Hajduka, no po Šolinim riječima, tu nije bilo izričitih dokaza, nego određenih "ozbiljnih insinuacija". Bokšić mu je najavio da će Državno odvjetništvo RH u suradnji s Uefom uskoro krenuti u akciju uhićenja 30-ak ljudi iz hrvatskog nogometa, obećavši mu dokumentaciju s dokazima o namještanju utakmica u Hrvatskoj. Pritom mu je ispričao i da je sportski direktor Dinama Zoran Mamić bio priveden u Uefu na ispitivanje.

"Po svemu što mi je ispričao, zaključio sam da se radi o osobi koja je doista upućena u sve detalje i zbivanja", rekao je Šola, kojemu su u Uefi potvrdili da je Bokšić njihov zaposlenik, a on sam mu je poslao mail u kojem je na Uefinu memorandumu pisalo da ispred te organizacije dolazi ispitati suca Marića. Zbog svega, kaže, nije imao razloga sumnjati u vjerodostojnost Bokšića. No, ubrzo je iz medija doznao da su Bokšić i šef Uefine disciplinske komisije Peter Limacher, čiji je potpis također bio na spomenutome memorandumu, dobili otkaz kad su Bayern optužili za namještanje utakmica.

Šola je zaključio da ga je izmanipulirao i iskompromitirao Bokšić, koji mu nije predočio nikakve dokaze protiv Marića. Na kraju je izjavio da mu je žao i profesionalno neugodno jer je naštetio Mariću.

Bjelovarski nogometni sudac je, inače, glavnog urednika Sportskih novosti tužio za klevetu, no tužbu je povukao pošto je Šola na sudu lani u ožujku, kao i danas, rekao da je bio izmanipuliran.

Na današnjem ročištu nije se pojavio opunomoćenik Uefe zagrebački odvjetnik Ranko Tomašević, koji svoj nedolazak nije opravdao.

Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj izjavio je za Hinu da je iznenađen "nečasnim ponašanjem Europske nogometne federacije (Uefa) jer se u godinu dana nije udostojila odgovoriti na tužbu".

"Ponašanje jedne tako moćne međunarodne organizacije je na razini neuke stranke", rekao je Gredelj, koji ustrajava na tome da sud kao svjedoka ispita i samog predsjednika Uefe Michela Platinija. On bi, pak, zajedno s predsjednikom Fife Seppom Blatterom danas trebao biti na svečanoj akademiji u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u povodu stote obljetnice Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS).

Upravo bi bivši predsjednik i glavni tajnik tog saveza Vlatko Marković i Zorislav Srebrić trebali svjedočiti na idućem ročištu 22. siječnja. Njihovo svjedočenje Gredelj traži kako bi se utvrdilo jesu li oni pozvali Bokšića u Hrvatsku i je li došao sam ili po nalogu Uefe.

Gredelj je podsjetio da je Marić od Sportskih novosti tražio 300.000 kuna odštete, a zagrebački Općinski građanski sud mu je dosudio 200.000, no Sportske novosti su se žalile pa se čeka konačna odluka višeg suda.

Za isti iznos Marić je tužio i Večernji list, a u tom se slučaju čeka prvostupanjska odluka. Sa Slobodnom Dalmacijom se nagodio, no njegov odvjetnik nije želio otkriti o kojoj je svoti riječ.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlatko marković, bruno marić, namještanje utakmica, uefa, robert bokšić, robert pola