Hrvatska

RASPRAVA: Sabor: U nadležnosti USKOK-a bit će i kazneno djelo podmićivanja zastupnika

Po tom kaznenom djelu, kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se zastupnik koji traži ili primi mito.

Piše: PolitikaPlus

U Hrvatskom saboru prijepodne je počela rasprava o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o USKOK-u, kojim se, među ostalim, katalog kaznenih djela koja spadaju u nadležnost USKOK-a dopunjuje i kaznenim djelom podmićivanja zastupnika koje predviđa novi Kazneni zakon (KZ).

Po tom kaznenom djelu, kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se zastupnik u Hrvatskom saboru ili Europskom parlamentu te vijećnik u gradskom ili općinskom vijeću te županijskoj skupštini koji traži ili primi mito da bi glasovao na određeni način.

Predloženim izmjenama u tom dijelu Zakon o USKOK-u usklađuje se s novim KZ-om, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine, a kojim se uvodi i novi naziv kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizacije - sada se zove zločinačko udruživanje

Istom kaznom kaznit će se i onaj tko da ili ponudi mito zastupniku ili vijećniku da glasuje na određeni način.

Predloženim izmjenama u tom dijelu Zakon o USKOK-u usklađuje se s novim KZ-om, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine, a kojim se uvodi i novi naziv kaznenog djela udruživanja u zločinačku organizacije - sada se zove zločinačko udruživanje.

Izmjene omogućavaju glavnom državnom odvjetniku da na prijedlog ravnatelja USKOK-a, za posebno teška kaznena djela iz nadležnosti tog tijela, predloži obnovu postupka u dijelu koji se odnosi na kaznu pravomoćno osuđene osobe, ako je iskaz te osobe važan za dokazivanje najtežih oblika kaznenih djela.

Glavni državni odvjetnik tako će sudu moći, uz zahtjev za donošenjem rješenja o ispitivanju kao svjedoka osobe koja je pravomoćno osuđena kao pripadnik zločinačke organizacije, podnijeti i zahtjev za ublažavanje njegove kazne, ako je iskaz te osobe važan za otkrivanje i dokazivanje te sprječavanje kaznenih djela počinjenih u okviru zločinačke organizacije.

Naime, kako novi Zakon o kaznenom postupku ne poznaje više izvanredni pravni lijek "zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne", USKOK je izgubio takav instrument nagodbe, koji se ovim zakonskim izmjenama osigurava.

Glavni državni odvjetnik moći će nadležnom sudu podnijeti prijedlog za uvjetni otpust osuđenika ili otpust izvan rokova. Time će se sudu omogućiti da u obnovljenom postupku u odnosu na izrečenu kaznu kao olakotnu okolnost uzme nečije priznanje ili suradnju.

Sabor je prethodno kratko raspravio prijedlog potvrđivanja sporazuma između hrvatske i američke vlade o nabavi i razmjeni usluga.

Cilj sporazuma je utvrditi uvjete i postupke radi olakšanja pružanja logističke potpore, materijalnih sredstava i usluga tijekom zajedničkih vježbi i operacija ili u slučaju nepredviđenih okolnosti.

U sabornici je u tijeku rasprava klubova o izmjenama Zakona o USKOK-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazna, uskok, sabor