Hrvatska

ZASLUŽIO JE: Hrvatska se nakon dvadeset godina odužila heroju - Jeanu Micheleu Nicolieru

Zahvaliti treba Udruzi dr. Ante Starčević Tovarnik, koja je uložila napore da se ovo postigne.

Piše: PolitikaPlus/ante-starcevic-tovarnik.hr

Jean-Michel Nicolier nikada neće znati da su mu se putevi, čak i sada kad ga više nema, isprepleli s putevima dvoje ljudi: Antunom Ivankovićem, danas razvojačenim braniteljem iz Tovarnika i predsjednikom Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik, a druga osoba je Nevenka Nekić, književnica iz Zagreba.

 

Početkom godine 2011., u siječnju, oboje smo gledali dokumentarni film Višnje Starešine "Zaustavljeni glas", koji se bavio jednim drugim  vukovarskim  herojem, Sinišom Glavaševićem.  Mladi čovjek kojeg  nikada nismo sreli, Jean-Michel Nicolier, bio je samo epizoda u filmu, ali je zaslužio našu pozornost i time smo započeli napore koji traju gotovo dvije godine.

Godine 2011., 10. listopada, Antun Ivanković posjetio je Ured za obranu u Vukovaru i otkrio da Jean-Michel Nicolier nema status hrvatskoga branitelja. Nakon toga uputili smo dopis Ministarstvu branitelja, Glavnom stožeru HV i Predsjednici vlade Jadranki Kosor i zamolili da se ta nepravda ispravi. Samo deset dana kasnije Ministarstvo obrane obavijestilo je Udrugu da je nepravda ispravljena, da je Jean-Michel upisan u Registar.

U protokolarnom smislu napori Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik nastojali su vratiti dostojanstvo i čast mladom branitelju: osim ponovnoga uvođenja u Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, predložili smo ga za zasluženo odlikovanje Predsjedniku Republike Hrvatske, a također i za Počast Vukovarsko-srijemske županije

Udruga "Dr. Ante Starčević - Tovarnik" organizirala je dolazak obitelji ubijenoga vukovarskoga branitelja Jeana-Michela Nicoliera u Hrvatsku. Prvi put nakon dvadeset godina majka i brat dragovoljca iz francuskoga grada Vesoula posjetili su mjesta gdje se njihov sin i brat borio i poginuo. Ranjen 9. studenoga 1991. na Sajmištu, dočekao je u bolnici pad Vukovara. Odveden je u jednom od šest autobusa ranjenika na Ovčaru i tamo okrutno ubijen. Nažalost, za njegovo se posljednje počivalište ne zna, jer je zajedno sa 61 žrtvom odnesen na nepoznato mjesto.

U protokolarnom smislu napori Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik nastojali su vratiti dostojanstvo i čast mladom branitelju: osim ponovnoga uvođenja u Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, predložili smo ga za zasluženo odlikovanje Predsjedniku Republike Hrvatske, a također i za Počast Vukovarsko-srijemske županije; osigurali smo prijem kod vukovarskog Gradonačelnika; priredili tiskovnu konferenciju, a posebno upoznali obitelj s gradom Vukovarom, te sudjelovali u komemorativnim svečanostima ove tužne dvadesete obljetnice.

Sve planirane djelatnosti spomenute Udruge iz Tovarnika, ostvarene su: 17. studenog 2011. predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao francuskog državljanina i dragovoljca Domovinskog rata Jeana-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo koju je taj tada 25-godišnji mladić iskazao u obrani Vukovara. Sinovo odlikovanje primila je u Uredu predsjednika Jean-Michelova majka Lyliane Fournier.

Na prijedlog Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u ime Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Počast Županije uručio je župan Božo Galić.

Majka Lyliane Fournier ovlastila je Antuna Ivankovića da vodi postupak oko njenih obiteljskih prava. Lyliane Fournier je uz pomoć Udruge prikupila  sve potrebite dokumente i poslala našoj Udruzi. Udruga je dala prevesti na hrvatski jezik i ovjeriti kod ovlaštenog sudskog tumača, a nakon toga dokumente je predala u Gradski ured za zdravstvo i branitelje u Zagrebu.Tim činom započeo je postupak za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu kao i invalidninu za majku Jeana-Michela Nicoliera.

 

Isti Ured je 30. listopada 2012. godine donio rješenje da se majci ubijenoga branitelja Lyliane Fournier priznaje od 1. svibnja 2012. pa nadalje, sve dok traju zakonom predviđeni uvjeti, status člana obitelji zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskoga rata s pravom na mjesečnu naknadu u iznosu obiteljske invalidnine.

 

Trenutno je rješenje o mirovini na reviziji i očekujemo vrlo skoro konačnu odluku o visini majčine mirovine.

 

Sve troškove ovoga postupka snosila je prema dogovoru naša Udruga kao što je i do sada snosila sve troškove dolaska majke i brata u Hrvatsku. Također smo pokrili  troškove vezane uz pokretanje postupka za ostvarivanje mirovine, prijevoda s francuskoga na hrvatski jezik, ovjere istih od strane sudskog tumača, kao i niz dokumenata ovjerenih kod javnoga bilježnika.

Udruga dr. Ante Starčević osigurala je istoj obitelji osim smještaja i prijevoza u Zagrebu i Vukovaru, prevoditelja za francuski jezik, bivšega veleposlanika u Vatikanu prof. Ive Livljanića (2011., a 2012. god. prevoditeljicu Mariju Dević, prof.) kao i niz drugih potrebnih eventualija.

 

Time se Udruga dr. Ante Starčević odužila sudioniku Domovinskoga rata prema odredbama svoga Statuta i privela kraju časne napore.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

udruga dr. ante starčević tovarnik, vukovar