A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/arsen-bauk-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Arsen Bauk: Početkom godine javna rasprava o Zakonu o referendumu | Politika+
Hrvatska

IZMJENE: Arsen Bauk: Početkom godine javna rasprava o Zakonu o referendumu

Bauk je kazao kako očekuje da će Zakon o referendumu biti izmijenjen do kraja 2013.

Piše: PolitikaPlus
Naglasio je da se taj zakon ne odnosi na referendum za opoziv neposredno izabranih lokalnih čelnika, koje će se, kako je najavio, moći opozvati na referendumu na zahtjev 20 posto birača, s tim da će se referendumska odluka smatrati valjanom ako za nju glasuje najmanje trećina ukupno upisanih birača.

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će početkom godine u javnu raspravu dati prijedlog izmjena Zakona o referendumu, kojima će se produljiti vrijeme potrebno za prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma na inicijativu 10 posto birača.

Na sjednici Odbora za Ustav, koji je tematski raspravljao o inicijativi Hrvatskih laburista da se Ustavom propiše raspisivanje referenduma na zahtjev 5, umjesto 10 posto birača, Bauk je kazao kako očekuje da će Zakon o referendumu biti izmijenjen do kraja 2013.

Naglasio je da se taj zakon ne odnosi na referendum za opoziv neposredno izabranih lokalnih čelnika, koje će se, kako je najavio, moći opozvati na referendumu na zahtjev 20 posto birača, s tim da će se referendumska odluka smatrati valjanom ako za nju glasuje najmanje trećina ukupno upisanih birača.

Ministar Bauk smatra da je od broja potpisa birača važnije definirati teme o kojima se ne može raspisati referendum.

Kao jedno od mogućih zakonskih rješenja spomenuo je i obvezu države da se uključi u prikupljanje potpisa, nakon što inicijatori prikupe određen broj potpisa. Drži kako bi to pojednostavilo postupak, zbog lakše identifikacije birača.

Ministar Bauk se nije očitovao o potrebnom broju birača za raspisivanje i referendumsku odluku, a naglasio je kako nema mandat mijenjati Ustav, nego samo urediti Zakon o referendumu u ustavnim okvirima.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) kazao je kako SDP smatra da nije potrebno mijenjati broj potpisa, a podsjetio je da je Ustav promijenjen u suglasnosti gotovo svih parlamentarnih stranaka.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar odgovorio mu je, međutim, kako taj konsenzus očito više ne postoji, jer su inicijativu laburista potpisali svi saborski zastupnici osim zastupnika vladajuće koalicije.

Zastrašujućim je ocijenio obrazloženje Vlade da bi, zbog ublažavanja cenzusa, izravna demokracija mogla ugroziti predstavničku, ustvrdivši kako Vlada time pokazuje strah od građana.

"Po tumačenju dijela političke elite u Hrvatskoj, referendum na razini EU, za koji je dovoljno milijun potpisa prikupljenih u razdoblju od 12 mjeseci, zatire pravo Europskog parlamenta kao stupa predstavničke demokracije u EU", rekao je Lesar.

Za smanjenje cenzusa zalažu se i predstavnici sindikata, koji su podsjetili kako je SDP, kada je bio u oporbi, tražio smanjenje tog broja.

Koordinator pet sindikalnih središnjica Ozren Matijašević vladajuće je optužio za politički pragmatizam i dvoličnost, a Vladu da ne poštuje sporazum koji je potpisala prethodna Vlada, a da "pritom nije dala razumno objašnjenje zašto takav sporaum smatra štetnim".

Čelnik Matice sindikata Vilim Ribić od vladajućih je zatražio da "prestane govoriti kako je zalaganje za interese naroda populizam".

"Znači da su oni koji su ovo podržali prije dvije godine populisti, demagozi ili prevaranti, što ja znam", poručio je Ribić.

Predstavnik GONG-a Dragan Zelić podsjetio je kako je neposredno odlučivanje, zajedno s izborima, zajamčeno prvim člankom Ustava RH.

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek također smatra da je ustavni cenzus za raspisivanje referenduma na zahtjev građana "ekstremno visok".

"Referendum bi se morao shvatiti kao komplementarni instrument predstavničkoj demokraciji, no opasno je ako ga je prelako raspisati, jer on može postati opasno oružje protiv vladajuće većine", upozorio je Zakošek.

Kao primjer je naveo Sloveniju, u kojoj je referendum na inicijativu parlamentarne oporbe ugrozio važne reformske procese, te Kaliforniju, u kojoj su referendumom stvorene ogromne proračunske obveze.

Smatra da je važnije produljiti vrijeme prikupljanja potpisa, kako bi se društvu omogućilo da kvalitetno raspravi referendumsko pitanje.

Odbor će tijekom iduća dva tjedna glasovati o inicijativi laburista, a o njoj će se zatim očitovati i saborski plenum.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arsen bauk, zakon o referendumu, vlada