A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-haag-122.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srpski mediji: Ako Ante Gotovina krene u BiH, uhitit će ga zbog ratnih zločina! | Politika+
Crna kronika

MEDIJI: Srpski mediji: Ako Ante Gotovina krene u BiH, uhitit će ga zbog ratnih zločina!

Uhitit će ga na granici zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u akciji "Maestral" u ljeto 1995. godine, u kojoj je ubijeno najmanje 650 i protjerano 120 tisuća srpskih civila, navodi Press.

Piše: PolitikaPlus

Ako Ante Gotovina , kako je sam najavio, krene u Sarajevo "probati ćevape", vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine uhitit će ga na granici zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u akciji "Maestral" u ljeto 1995. godine, u kojoj je ubijeno najmanje 650 i protjerano 120 tisuća srpskih civila, navodi Press.

 

Predstavnici Republike Srpske poručuju da nadležne pravosudne institucije "moraju notornog ratnog zločinca strpati iza rešetaka zbog krvavih tragova koje je ostavio na zapadu Republike Srpske i BiH".

Šef Ureda Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina Simo Tuševljak podsjeća da je Tužiteljstvu BiH još 30. lipnja 2009. godine dostavljena optužnica protiv Ante Gotovine i još 14 osoba. Kako kaže Tuševljak, njih se sumnjiči da su od 8. do 17. rujna 1995. u sklopu zajedničke akcije Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH pod nazivom "Maestral" na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po zapovjednoj odgovornosti krivi za ubojstvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120 tisuća srpskih civila.

 

Osim Gotovine, na popisu osumnjičenih nalaze se Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović.

Tuševljak ističe da, s obzirom da je u prvostupanjskom postupku pred Haaškim sudom sam Gotovina jednom izjavio da "nije kriv za zločine koji su počinjeni nakon "Oluje" jer je u to vrijeme ratovao u BiH", bi ovo priznanje trebalo biti krunski dokaz u prilog optužbi da je odgovoran za zločine nad Srbima u "Maestralu".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ante gotovina, maestral, srbija, mediji