A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-misetic-100.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SLOBODA GENERALA Srbi moraju proći katarzu zbog samih sebe! | Politika+
Ilijana Grgić

KOLUMNA ILIJANE GRGIĆ: SLOBODA GENERALA Srbi moraju proći katarzu zbog samih sebe!

Generalima kapa do poda. Njihovi govori pokazuju da znaju zašto su se borili.

Piše: Ilijana Grgić
Generalima kapa do poda, jučer su pokazali zašto su veliki. Njihovi govori pokazuju da oni znaju zašto su se borili. Za državu, za njezine institucije, za poštivanje pravde, za slobodu, za demokraciju. I ono najvažnije, za budućnost.

Nakon opće euforije, kada su ma kako junačko srce bilo, potekle suze, kako napisati par riječi i ne pasti u patetiku i ponavljanje. Zato neću biti duga. Ma kako bilo bezizlazno stanje u državi, ma kako svi skupa bili malodušni jer su nam novčanici prazni, a dugovi veliki, povratak dvojice hrvatskih generala iz Haaga pokazo je kako ova zemlja još uvijek ima onu pravu crtu istinskih vrijednosti, samo na žalost, one ne dođu uvijek do izražaja.

 

Generalima kapa do poda, jučer su pokazali zašto su veliki. Njihovi govori pokazuju da oni znaju zašto su se borili. Za državu, za njezine institucije, za poštivanje pravde, za slobodu, za demokraciju. I ono najvažnije, za budućnost. Dojmovi se polako sliježu. Već su počele analize, predviđanja, hoće li generali politički aktivirati, što će reći, kako će reći. Drago mi je što je sve završilo onako kako se završilo.

 

No ono što je meni (bez obzira na presudu, jer samo jedan sudski glas donio je prevagu) oduvijek bilo jasno - Hrvatska država nije nastala na zločinu, nije postojao udruženi zločinački pothvat, nije bilo nezakonitog granatiranja gradova. Mi nismo zločinci. Moj suprug, brat, otac, susjed nije išao pljačkati, silovati niti ubijati nego bratiti svoj dom. To su činjenice u koje vjerujem.

 

Ostalo je na institucijama hrvatske države, a njih ako želim živjeti u ovoj državi moram poštivati i vjerovati da znaju raditi svoj posao. I za kraj.. Shvaćam i razočaranje u Srbiji, ali me ne iznenađuje. Najteže je shvatiti istinu o samima sebi. Ja zadnjih 12 godina ponavljam da Srbija mora proći katarzu, da mora otvoriti oči. Ne zbog mene, već zbog njih samih…

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen markač, ante gotovina, haag