Hrvatska

NADREALNI SCENARIJI: Vesna Alaburić: Radimir Čačić nije dužan prihvatiti izvršenje kazne u Mađarskoj

'Kad bi Mađarska pristala da slučaj preuzme Hrvatska, malo je vjerojatno da bi ono snizilo kaznu.'

Piše: Vanja Deželić

Hrvatski mediji su se raspisali o tome kako bi Radimir Čačić mogao izbjeći zatvor, ali to je moguće samo u nadrealnim scenarijima, koji bi rezultirali pravim doplomatskim ratom između Mađarske i Hrvatske, a za sobom bi povuklo i nemogućnost ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja sljedeće godine!

>> POGLEDAJTE VIDEO! TEŠKA ODLUKA Radimir Čačić skamenjena lica podnio ostavku!

 

- Pravomoćna presuda se mora izvršiti u normalnim okolnostima, a ovo su normalne okolnosti. Gospodin Radimir Čačić može tu pravomoćnu presudu izvršiti u Hrvatskoj, ako bi jedna od država to zamolile. Prema Europskoj konvenciji o transferima osuđene osobe iz 1994. godine, koju je ratificirao naš Sabor, moguće je da bilo koja od dviju država potpisnica te konvencije iniciraju izvršenje kazne u svojoj zemlji - rekla nam je odvjetnica Vesna Alaburić.

Nemamo potpisan bilateralni sporazum s Mađarskom tako da, kao hrvatski državljanin, gospodin Čačić nije dužan prihvatiti izvršenje kazne u Mađarskoj.

Konvencije ratificirane u Saboru snažnije su od zakona, ali su ispod Ustava. To ukratko znači da Radimir Čačić ima mogućnost izvršiti kaznu u Hrvatskoj. No ona nikako ne može biti poništena.

- U slučaju da Hrvatska inicira njegovo izvršenje ovdje, tu obvezu preuzimanja odgovornosti mora preuzeti prije isteka roka od dva mjeseca, koliko Čačić ima za početak izvršenja zatvorske kazne. Nakon što obvezu izvrši, taj vremenski rok se prekida i čeka se kraj našeg pravosudnog postupka, koji može trajati i nekoliko mjeseci - kaže Alaburić.

Za vrijeme hrvatskog postupka, Čačić bi bio na slobodi, ali po njegovom završetku morao bi u zatvor jer je nemoguće poništiti pravomoćnu presudu druge zemlje.

- Hrvatska je dužna prihvatiti presudu i sve činjenice iznesene u njoj, samo može kaznu preinačiti prema našim propisima - pojašnjava ugledna odvjetnica i dodaje da su naši propisi u slučajevima kao Čačićev gotovo istovjetni tako da sumnja kako bi došlo do nekih promjena.

No postoji mogućnost da Radimir Čačić izbjegne kaznu. Pomilovanje, odbijanje izvršenja... Mogućnosti postoje!

Predsjednik nekoga može pomilovati nakon izricanja hrvatske presude, odnosno nakon što je netko pred našim pravosuđem proglašen krivim

- Nemamo potpisan bilateralni sporazum s Mađarskom tako da, kao hrvatski državljanin, gospodin Čačić nije dužan prihvatiti izvršenje kazne u Mađarskoj. Naravno, to bi 'povuklo' druge stvari za sobom i u taj scenarij baš i ne vjerujem. No moguć je u teoriji - napominje Alaburić.

Što se pak pomilovanja predsjednika tiče, situacija je slična.

- Predsjednik nekoga može pomilovati nakon izricanja hrvatske presude, odnosno nakon što je netko pred našim pravosuđem proglašen krivim. Ali ne vjerujem ni u taj scenarij jer bi to već bilo političko pitanje i također bi 'povuklo' druge stvari za sobom - objasnila nam je Vesna Alaburić.

Stvari koje bi ti scenariji 'povukli' za sobom bio bi otvoreni sukob s Mađarima, a Hrvatska si to nikako ne može priuštiti u ovom trenutku. Uostalom, Radimir Čačić je sam izjavio da će poštivati svaku, ali svaku, odluku suda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vesna alaburić, presuda, mađarska, radimir čačić