A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstava 'Janko i čarobni grah' premijerno se prikazuje u Žar ptici | Politika+
Kultura

BAJKA: Predstava 'Janko i čarobni grah' premijerno se prikazuje u Žar ptici

Režija tog popularnog djela povjerena je mladoj i perspektivnoj redateljici Heleni Petković.

Piše: PolitikaPlus

Predstava "Janko i čarobni grah" Marijane Nole, nastala prema staroj engleskoj narodnoj bajci o dječaku koji uz pomoć čarobnog graha pobjeđuje strašnog diva koji je širio strah njegovim kraljevstvom, premijerno će se prikazati večeras u Gradskom kazalištu Žar ptica.

Nakon brojnih adaptacija za film, bajka "Janko i čarobni grah" koju je proslavila verzija Josepha Jacobsa prvi put će se naći na kazališnim daskama. Režija tog popularnog djela povjerena je mladoj i perspektivnoj redateljici Heleni Petković, najavljeno je iz "Žar ptice".

Kako je u izvornoj verziji bajka napisana etički upitno, Janko na kraju opljačka diva, uzima mu blago i na kraju ubija, u obradi dramaturginje Marijane Nole taj je dio promijenjen, pa dječak vraća blago svom kraljevstvu i okrutnog diva sprječava u daljnjoj krađi i nanošenju zla.

Mnogi pisci promijenili su izvorni kraj jer je bio neetičan, što sam i ja napravila kako bi se djeci prenijela svevremenska i moralna poruka o pobjedi dobrog i pravde, ustvrdila je Nola. Unatoč ozbiljnoj poruci predstava je vesela i duhovita, namijenjena je maloj djeci, koja će vrlo aktivno sudjelovati i biti u izravnoj komunikaciji s glumcima, dodala je.

Glavnu ulogu Janka, dječaka koji povjeruje u čaroliju i tako spasi Maleno kraljevstvo u kojemu skromno živi s majkom, tumači Vedran Živolić, a u ostalim ulogama su Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Asja Jovanović, Sanja Crljen i Drago Utješanović.

Scenograf i kostimograf je Patricio Alejandro Aguero Marino, skladatelj Damir Šimunović, za scenski pokret bila je zadužena Vesna Mimica, a za svjetlo Vesna Kolarec.

"Janko i čarobni grah" engleska je narodna bajka, a Jacobsonova verzija iz 1890. jedna je od najčešće objavljivanih. Predstava u "Žar ptici" namijenjena je djeci starijoj od tri godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, janko i čarobni grah, žar ptica