Hrvatska

TRAŽE RJEŠENJE: Brodsko Gradsko vijeće poziva državne čelnike da pomognu u vezi sa zagađenjem zraka

Gradsko vijeće izražava zabrinutost osobito zbog prisutnosti opasnih i kancerogenih čestica u zraku.

Piše: PolitikaPlus

Gradsko vijeće Slavonskoga Broda poslalo je danas, nakon rasprave, gradskoj i županijskoj upravi te predsjednicima Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade RH poziv da učine sve kako bi se riješio problem vezan uz zagađenje zraka uzrokovano radom rafinerije nafte iz Bosanskoga Broda.

U zaključcima među ostalim stoji kako onečišćenja kojima su izloženi građani Slavonskoga Broda bitno utječu na kvalitetu života i zdravlje građana, posebice na zdravlje djece i starijih. Gradsko vijeće izražava zabrinutost osobito zbog prisutnosti opasnih i kancerogenih čestica u zraku te podsjeća da je zagađenje zraka u Slavonskome Brodu međudržavni problem, a posljedice koje se osjećaju su lokalni problem.

U raspravi o onečišćenom zraku u Slavonskome Brodu nije sudjelovao gradonačelnik Mirko Duspara, koji je ranije otišao sa sjednice zbog izjave Stribora Valente (SDP) da je u Osijeku kupio stan od izvođača radova na obnovi brodske gradske tržnice

 

U zaključku Gradskog vijeća izražava se bojazan da će onečišćenje, osim na kvalitetu života građana, utjecati i na gospodarski razvoj jer bi se zbog njega "mogle zaobilaziti i gospodarske inicijative". Vijeće je pozvalo sve one koji svojim znanjem mogu pridonijeti rješavanju problema da to i učine, a podupire i buduće građanske inicijative i akcije.

Takve zaključke nisu poduprli samo članovi Kluba nezavisnih vijećnika Pravaša. Oni su imali svoj prijedlog zaključka u kojemu prozivaju ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića zato što tvrdi kako nema zagađenja zraka u Slavonskome Brodu.

Pravaši traže i da se protiv rafinerije u Bosanskom Brodu poduzmu konkretne mjere preko JANAF-a kao glavnog opskrbljivača rafinerije sirovinama.

U raspravi o onečišćenom zraku u Slavonskome Brodu nije sudjelovao gradonačelnik Mirko Duspara, koji je ranije otišao sa sjednice zbog izjave Stribora Valente (SDP) da je u Osijeku kupio stan od izvođača radova na obnovi brodske gradske tržnice.

Duspara je to shvatio kao insinuaciju da je pri odabiru izvođača radova na tržnici bilo namještanja.

Pošto je otišao sa sjednice, Duspara je novinarima najavio da će Valetnu prijaviti zbog klevete.

"Utvrdi li policija da je bilo nezakonitosti u odabiru izvođača radova, to znači da slijedi kazena prijava protiv mene", rekao je Duspara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rafinerija, slavonski brod, zagađenje