A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-118.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HDZ STOPIRA ULAZAK HRVATSKE U EU: Ovo je na granici spina ili političkog ludila! | Politika+
Hrvatska

ANALIZA: HDZ STOPIRA ULAZAK HRVATSKE U EU: Ovo je na granici spina ili političkog ludila!

Puhovski: HDZ ne pretjeruje u politici prema EU. Gjenero: Ovo je Milanovićev spin.

Piše: Vanja Deželić

Optužbe za opstruiranje ulaska Hrvatske u Europsku uniju pogodile su HDZ, a navodno stižu iz redova Vlade. Da u tome ima istine sigurno potvrđuje činjenica da se premijer Zoran Milanović nije ni potrudio demantirati ih. No predsjednik najjače oporbene stranke, Tomislav Karamarko, kao i njegov stranački kolega Davor Ivo Stier, sve demantiraju s gnušanjem.

MILARDOVIĆ: Ili je ovo na granici spina ili političkog ludila. Teško mi je vjerovati da bi netko iz redova vladajuće koalicije 'pustio' takve glasine. Ako postoje dokazi da HDZ opstruira ulazak Hrvatske u EU neka se i predoče


- Ili je ovo na granici spina ili političkog ludila. Teško mi je vjerovati da bi netko iz redova vladajuće koalicije 'pustio' takve glasine. Uz to, Jutarnji list se poziva na neimenovani izvor, a to nije u skladu s demokracijom. Ako postoje dokazi da HDZ opstruira ulazak Hrvatske u EU neka se i predoče! I neka se neimenovani izvor imenuje, javnost ima pravo znati tko plasira takve informacije - rekao nam je
Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja.

Prema njemu, bila bi to katastrofalna politika HDZ-a, otežati ulazak u EU nakon svih napora koji su uloženi baš iz njihovih redova. Zato je uvjeren da glasine nemaju veze s istinom, ali nije mu jasno kome je u interesu širiti ih.

Milanovićevim optužbama protiv Stiera i HDZ-a šokirani su i na Pantovčaku >>
NERVOZA U BANSKIM DVORIMA: Za njemačke kritike može biti odgovoran samo Milanović, a ne Stier, a kamoli Doris Pack.

- Ovo je na tragu manipulacije, jer ne vjerujem da bi HDZ počinio političko samoubojstvo, a otežavanje ulaska Hrvatske u EU bilo bi političko samoubojstvo nakon svega što su napravili. Zato mislim da je to manipuliranje, odnosno zbunjivanje stada - propagandni uradak - kaže Milardović.

PUHOVSKI: Milanović je jasno dao do znanja da je on taj "neimenovani izvor", a koliko ima istine u toj izjavi ne bih znao. No znam da ovaj HDZ (nakon Kosor, op.a.) ne pretjeruje u svojoj politici prema Europskoj uniji

Problem u cijeloj priči jest što nikome ne odgovara plasirati takve informacije u javnost.

- Zato jer nikome ne odgovara, mišljenja sam da je posrijedi netko treći, netko tko bi 'omastio brk' širenjem takvih glasina. Nije tajna da u Europskoj uniji ima krugova kojima uopće nije stalo da Hrvatska postane članica. Možda je to od njih stiglo... Ali nemojte misliti da je posrijedi neka urota jer nije, posrijedi su isključivo interesi - kazao nam je Milardović, ali i sam ne zna koji bi interesi bili u ovoj priči.

Možda je posrijedi upravo izazvati sukobe, a oni se događaju. Davor Ivo Stier je u Saboru napao premijera Zorana Milanovića, potom je predsjednik Sabora Josip Leko napao njega i napetost se samo širi.

 

Premijer je zatražio od medija da ne izokreću njegove riječi, ali izjavu o opstruiranju ulaska u EU nije direktno komentirao.

 

- Milanović je jasno dao do znanja da je on taj "neimenovani izvor", a koliko ima istine u toj izjavi ne bih znao. No znam da ovaj HDZ (nakon Kosor, op.a.) ne pretjeruje u svojoj politici prema Europskoj uniji - rekao nam je profesor Žarko Puhovski.

 

Politički analitičar Davor Gjenero pak tvrdi da sigurno HDZ nije radio na opstruiranju hrvatskog ulaska u EU.

 

GJENERO: Problem je u tome što Milanović nema nikakvih iskustava s demokracijom

 

- Bilo bi to iracionalno jer je to jedini njihov uspjeh iz prethodnog mandata. Sve ovo je očiti spin Milanovićevih PR-ovaca i spin doktora, koji su još jednom pokazali koliko su nepromišljeni i krajnje nesvjesni posljedica svojih izjava i nastupa - tvrdi Gjenero.

 

Naglasio je i da do ovakvih problema dolazi jer premijer Milanović nema iskustava s demokracijom.

 

- Legitimno je tražiti saveznike u EU, a nakon što uđemu u nju to će biti još češće politička pojava. Premijer bi morao biti toga svjestan, a još bi više morao biti svjestan da je to potpuno legitimno i u skladu s vladavinom demokracije - jasan je Gjenero.     

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, SDP, hrvatska, europska unija