A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/punoglafka-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Večeras u kazalištu Knap premijera predstave Punoglafka | Politika+
Kultura

TEATAR: Večeras u kazalištu Knap premijera predstave Punoglafka

Pogled na društvo jedne sedamnaestogodišnje djevojke čija neopterećenost naglo prestaje kad joj tijelo otkaže poslušnost.

Piše: PolitikaPlus

U Zagrebačkom kazalištu Knap večeras će premijerno biti izvedena predstava "Punoglafka" u režiji Marija Kovača, temeljena na istoimenim romanima Damira Trajčevića koji tematiziraju pogled na društvo jedne sedamnaestogodišnje djevojke čija neopterećenost naglo prestaje kad joj tijelo otkaže poslušnost.


"'Punoglafka' prikazuje prividno dinamičan i atraktivan život mlade djevojke ispunjen modom, izlascima, seksom i opijatima, njezin apsolutno neopterećen pogled na društvo i sredinu u kojoj živi koji prestaje tek kad joj tijelo otkaže poslušnost", ističe se u najavi predstave na mrežnim stranicama kazališta, "No, ona istovremeno razotkriva šokantnu sliku današnje mladeži lišene ideala, etičkih načela, životnog cilja, moralnih normi i ikakvih društvenih vrijednosti."

Kroz vizuru glavne antijunakinje Punoglafke, koju sam autor opisuje kao "djevojku koju ne biste željeli imati za kćer, ali bi za ljubavnicu", i njene eklektične škvadre koja čini presjek hrvatskog društva - zlatna mladež, dileri, štreberi, luzeri, nezaposleni hohštapleri i slični, predstava nas podsjeća da je i u najcrnjim situacijama humor najbolji lijek."Punoglafka je upravo to: pogled u iskrivljenu sliku današnjice koju nam pruža zrcalo nalik onima u zabavnom parku. Sve je u tom zrcalu pomalo iščašeno, karikirano, uveličano i groteskno, a opet tako svakidašnji naše. Ne opterećujući se političkom korektnošću, ta će vas predstava i razljutiti i isprovocirati i natjerati na razmišljanje. No, prije svega, želja nam je natjerati vas da se smijete na vlastiti račun", ističe Kovač (slika dolje) u najavi predstave, te poručuje: "Svi smo mi Punoglafke!".U predstavi glume Nika Mišković, Petra Kurtela, Amanda Prenkraj i Jan Kerekeš.

Scenografiju potpisuje Valentina Crnković, dramaturginja je Marijana Nola, kostimografkinja Valentina Crnković, a skladatelj Nikša Marinović.

Punoglafka je zajednički projekt Kvarture - mreže Centara za Kulturu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knap, kazalište knap, kazalište, punoglafka, mario kovač