Zagreb

ZAGREB: Bandić poručio Liniću: Ovo je prekomjerno granatiranje! Ali, dok se god čuje pucanj, Ljubin grob neće pasti!

'Spreman sam na ostavku.'

Piše: Branko Čović

U trinaest godina nikada se nisam jadnije i tužnije osjećao u svom životu. Radi se o pravnom, financijskom i moralnom napadu na mene i moje suradnike. Ako im ja smetam, ja sam spreman dati i ostavku, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj konferenciji za novinare komentiravši tako gotovo pa vjerojatnu blokadu grada Zagreba od strane Ministarstva financija zbog neuplate 336 milijuna kuna u državni proračun.

 

BANDIĆ: U trinaest godina nikada se nisam jadnije i tužnije osjećao u svom životu. Radi se o pravnom, financijskom i moralnom napadu na mene i moje suradnike. Ako im ja smetam, ja sam spreman dati i ostavku.

- Od 1.siječnja 2007. godine Ministarstvo financija nema pravo i utemeljenje da traži sredstva. Uputili smo tužbu o povratku 200 milijuna kuna jer od 1.1 2007. do 2008. godine smo uplaćivali sredstva u državni proračun premda to nismo bili dužni činiti. Oni koji su uhvatili zmaja za rogove morat će se znati s tim i boriti. Pitajte ministra Linića na temelju kojeg zakona ovo čini. Neka mi to netko kaže jer mi smo imali tri nadzora u zadnjih šest mjeseci i nikakve nepravilnosti nisu otkritli. U čemu je onda problem? Imam ljepše oči, više kose ili brže mislim od njih, upitao se Bandić.

'Ministar financija' grada Zagreba Slavko Kojić kazao je da se nada kako do blokade Grada ipak neće doći.

- Računamo na pamet ministra Linića iako ponekad juri previše pa se zna i prekombinirati. Uputili smo molbu ministarstvu financija da odgode izvršenje blokade računa dok se ne donese sudska odluka. S time nitko neće biti zakinut. Ukoliko dođe do blokade računa, ja moram podsjetiti, vrijednost naših obveznica na londonskoj burzi će postati 'smeće'. Grad će se naći u ozbiljnim problemima, upozorio je Kojić.

Potom je Bandić poslao slikovitu poruku ministru financija Slavku Liniću.

 

- Ovo što se događa je prekomjerno granatiranje, a ne granatiranje Knina. Nas stalno bombardiraju s Markovog trga ili Ćirilometodske. Iskoristit ću sada Kalinićevu poruku koju je meni poslao: Dok čuješ posljednji pucanj na Ljubinom grobu, računaj na nas kao da smo u punom sastavu. Ljudi moji, je li to normalno, mi smo od Ljubinog groba i Sutjeske sedamdeset godina odmakli. Čime nas sve neće bombardirati? Jer kako objasniti da netko može izdati takvo rješenje bez utemeljenja. Izgleda da su oni već krenuli u kampanju kako srušiti Bandića. Jer su ljubomorni na moju socijalnu inteligenciju, osjećaj solidarnosti koji imam u sebi, a to mi je moja mama dala mlijekom, a oni to uče. Ja to imam u sebi, ja to ne učim, ustvrdio je Bandić i dodao.

 

- Još jednom poručujem da me ne mogu uplašiti nego me mogu samo ukloniti i to dok trčim svako jutro, kazao je Bandić.

 

A kada su ga novinari upitali kakve će posljedice imati građani Zagreba ukoliko grad uistinu bude blokiran, Bandić je odgovorio protupitanjem novinarima.

 

- Pitajte ministra financija kako je za vrijeme rata u Rijeci reagirao kada mu je HDZ htio uzeti novac? Kada je govorio da se u zvjerinjaku treba ponašati kao zvijer. Podsjetite ga na to, koja je to retorika i kakvo je to ponašanje. Jedno govoriti dok ste gradonačelnici a drugo kad ste na vlasti,. Podsjetite ga na to, poručio je Bandić novinarima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko kojić, blokada, zagreb, milan bandić