A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/draza-mihailovic-osmrtnica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Draža Mihailović službeno mrtav - sad može početi proces rehabilitacije | Politika+
Crna kronika

SRBIJA: Draža Mihailović službeno mrtav - sad može početi proces rehabilitacije

O postupku rehabilitacije sud će raspravljati u ponedjeljak 8. listopada.

Piše: PolitikaPlus

Zapovjednik Jugoslavenske vojske u otadžbini i vođa četničkog pokreta tjekom Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović službeno je u petak u Beogradu proglašen mrtvim, priopćio je Prvi osnovni sud u Beogradu.

Sudsko rješenje kojim se Mihailović službeno proglašava mrtvim neophodan je dokument u daljnjoj pravnoj proceduri rehabilitacije, jer ne postoje službeni podaci gdje je i kad pogubljen i sahranjen.

Glasnogovornica tog suda Gordana Vuković rekla je da se kao dan smrti bilježi 31. srpanj 1946. godine.

Odluci suda prethodio je zahtjev članova obitelji Mihailović i udruga građana koje traže rehabilitaciju vođe četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. O postupku rehabilitacije sud će raspravljati u ponedjeljak 8. listopada.

Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhićen, a tadašnja komunistička vlast sudila mu je za izdaju i ratne zločine. Osuđen je na smrt 15. srpnja 1946., a tom je presudom lišen svih građanskih prava. Pod još nerasvijetljenim okolnostima pogubljen je u srpnju 1946. godine, ali nikad nije utvrđeno gdje je pokopan.

Rehabilitaciju i poništenje presude o oduzimanju građanskih prava su 2006. godine zatražili Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, profesori prava Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruga jugoslavenske vojske u otadžbini.

Sudsko rješenje kojim se Mihailović službeno proglašava mrtvim neophodan je dokument u daljnjoj pravnoj proceduri rehabilitacije, jer ne postoje službeni podaci gdje je i kad pogubljen i sahranjen. Dokaz o smrti Višem sudu u Beogradu potreban je u procesu odlučivanja po zahtjevu za rehabilitaciju i poništenje presude od 15. srpnja 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem i oduzeta su mu sva građanska prava.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RATNI ZLOČINI, SMILJA AVRAMOV, REHABILITACIJA, SRBIJA, ČETNICI, DRAŽA MIHAILOVIĆ