A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/cetnici-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odluka suda: Srbija napokon prestala izjednačavati četnike i partizane | Politika+
Regija

UREDBA: Odluka suda: Srbija napokon prestala izjednačavati četnike i partizane

Ipak, Ravnogorci i dalje imaju pravo na mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju.

Piše: PolitikaPlus

Ustavni sud Srbije ocijenio je neustavnom uredbu srbijanske vlade od 17. lipnja 2005. godine kojom je pripadnicima četničkog Ravnogorskog pokreta priznato sudioništvo u Narodnooslobodilačkom ratu (NOR), objavio je u subotu beogradski "Danas".

Odluka Ustavnog suda podrazumijeva da je članovima Ravnogorskog pokreta uskraćeno pravo na borački dodatak, osobnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na liječenje o trošku državnog proračuna, te pravo na ortopedska i druga pomagala.

Ravnogorci i dalje imaju pravo na mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju, a nije im uskraćeno ni pravo na dobijanje "Ravnogorske spomenice 1941.", ali pod uvjetom da su u Ravnogorski pokret pristupili od 17. travnja do 31. prosinca 1941. godine, uz dokaz o kontinuitetu do 15. svibnja 1945. godine, to jest do oslobođenja

Međutim, "Danas" navodi da ravnogorci i dalje imaju pravo na mirovinu i profesionalnu rehabilitaciju, a nije im uskraćeno ni pravo na dobijanje "Ravnogorske spomenice 1941.", ali pod uvjetom da su u Ravnogorski pokret pristupili od 17. travnja do 31. prosinca 1941. godine, uz dokaz o kontinuitetu do 15. svibnja 1945. godine, to jest do oslobođenja.

Prve reakcije na odluku Ustavnog suda Srbije, koju "Danas" objavljuje uz naznaku "ekskluzivno", podijeljene su.

Aleksandar Čotrić, potpredsjednik Srpskog pokreta obnove, stranke Vuka Draškovića koja se zauzimala da se Ravnogorskom pokretu prizna status antifašističkih boraca, kaže za "Danas" da je Ustavni sud za tu odluku "nekompetentan i nenadležan".

"Sud povijesti potvrdio je da je Ravnogorski pokret bio antifašistički i oslobodilački", rekao je Čotrić, pozivajući se na ocjene i stavove "saveznika u Drugom svjetskom ratu", ali i "odluke skupštine Srbije iz 2004."

Predsjednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), tvrdi, međutim, da "Ravnogorski pokret nije bio sudionik Narodnooslobodilačkog rata već samo sudionik rata".

"Oni su kao vojna formacija bili sramota za srpski narod", naglasio je Zečević i prvobitnu odluku o izjednačavanju prava ravnogoraca i partizana ocijenio kao "političku odluku koju je prethodna vlast na čelu sa Demokratskom strankom donijela kako bi se dodvorila koalicijskim partnerima".

"Danas" navodi i nekoliko reakcija iz regije u kojima se pozdravlja odluka Ustavnog suda, uz ocjene kako je i povijest dokazala da je Ravnogorski pokret surađivao sa okupatorima.

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić ukazuje da "povijesne činjenice koje podupiru Europa i svijet", pokazuju da "članovi Ravnogorskog pokreta nisu bili ravnopravni sudionici Narodnooslobodilačkog rata".

Glavni i odgovorni urednik portala Analitika iz Podgorice Draško Đuranović odluku Ustavnog suda Srbije smatra "povijesno utemeljenom, ali prilično politički motiviranom", a jednako tako i prvotnu uredbu iz 2005. godine smatra politički činom.

On ocjenjuje da je "izmjena nakon šest godina dio političkog mozaika".

Oni su kao vojna formacija bili sramota za srpski narod", naglasio je Zečević i prvobitnu odluku o izjednačavanju prava ravnogoraca i partizana ocijenio kao "političku odluku koju je prethodna vlast na čelu sa Demokratskom strankom donijela kako bi se dodvorila koalicijskim partnerima

"Nažalost, Srbija je bila među rijetkim zemljama u Europi i svijetu koja je izjednačila borce protiv fašizma i one koji su surađivali s okupatorima. Priča o Ravnogorskom pokretu je složena i jedna situacija je bila do 1942. godine, a druga poslije", ukazuje Đuranović.

I predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Hrvatske Zoran Pusić u razgovoru za "Danas" ukazuje da se "u zemljama bivše Jugoslavije povijest i povijesni događaji u sadašnjosti koriste zbog političkih razloga".

"Slična situacija je bila i tijekom 90-ih godina, tijekom rata na prostorima bivše SFRJ, kad su Srbi negirali zločine koje su počinili četnici, a Hrvati negirali genocid ustaša nad Srbima", prokomentirao je Pusić.

"Draža Mihailović je nesumnjivo bio netko tko je svoju borbu počeo kao borac protiv fašizma, ali je iz pogrešnih kalkulantskih razloga počeo surađivati prvo sa fašističkom Italijom, a nakon pada Italije s nacističkom Njemačkom. To su povijesne činjenice koje je teško osporiti", rekao je Pusić u razgovoru za "Danas".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

partizani, četnici, srbija