A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/endeavour-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Shuttle Endeavour kreće na zadnju misiju - u muzej u Los Angelesu | Politika+
Hrvatska

KRAJ PUTA: Shuttle Endeavour kreće na zadnju misiju - u muzej u Los Angelesu

prebacit će se na specijalno modificiranom Boeingu 747 u Los Angeles, gdje će ga od 30. listopada moći razgledati posjetitelji Kalifornijskog znanstvenog centra.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Konačno ćemo ga moći pokazati. To je sjajna letjelica, ali dizajnirana je krajem sedamdesetih godina. Usput smo ju modificirali i dobro nam je služila, ali vrijeme je da krenemo dalje"

Raketoplan Endeavour kreće ovaj tjedan na svoju posljednju misiju, ali umjesto u svemir zaputit će se iz Cape Canaverala preko Sjedinjenih Država prema muzeju u Los Angelesu.

Endeavour, koji je izgrađen kao zamjena za u eksploziji uništeni shuttle Challenger, prebacit će se na specijalno modificiranom Boeingu 747 u Los Angeles, gdje će ga od 30. listopada moći razgledati posjetitelji Kalifornijskog znanstvenog centra.

"Konačno ćemo ga moći pokazati. To je sjajna letjelica, ali dizajnirana je krajem sedamdesetih godina. Usput smo ju modificirali i dobro nam je služila, ali vrijeme je da krenemo dalje", rekla je Kay Hire, NASA-ina astronautkinja koja je letjela na Endeavouru 2010. godine.

Tijekom 20 godina Endeavour je obavio 25 misija i proveo ukupno 299 dana u svemiru.

Izgrađen je kao zamjena za Challenger, raketoplan koji je uništen u eksploziji 1986. godine, pri čemu je poginulo svih sedam astronauta. NASA je 2003. izgubila još jedan space shuttle, Columbiju.

Flota američkih raketoplana umirovljena je nakon 135. misije u srpnju 2011. godine. Tu je misiju obavio Atlantis, raketoplan koji će nakon umirovljenja ostati u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi. Preostali raketoplan Discovery već je izložen u muzeju Smithsonian nedaleko od Washingtona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SPACE SHUTTLE, RAKETOPLAN, ENDEAVOUR, NASA